Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 8 / 2023 Jaargang 65
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    8 / 2023

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2021/4
  3. Risico op recidive bij patiënten met een ...
Onderzoeksartikel

Risico op recidive bij patiënten met een autismespectrumstoornis in de forensische psychiatrie

H.W. van Veldhuizen, J.W. Hummelen, F. Chakhssi
Vorig artikel Volgend artikel

Achtergrond Er is nauwelijks inzicht in de voorspellende waarde van risicofactoren en beschermende factoren voor recidive bij forensisch psychiatrische patiënten met een autismespectrumstoornis (ASS).
Doel Risicofactoren, beschermende factoren en de voorspellende waarde daarvan voor recidive vergelijken van forensisch psychiatrische patiënten met een ASS met patiënten zonder een ASS.
Methode Bij 69 patiënten, van wie 32 patiënten met een ASS, werden de scores op risico- en beschermende factoren vergeleken tussen aanvangs- en eindmeting. Van 23 van de 69 patiënten, van wie 10 patiënten met ASS, werd de recidive onderzocht en de voorspellende waarde van de factoren voor de recidive.
Resultaten Zowel de patiënten met ASS als degenen zonder ASS verbeterden significant op de gemeten risicofactoren en beschermende factoren, met uitzondering van de beschermende externe items. Hierop verslechterden de patiënten met ASS significant. De risicoperiode varieerde van 2,5 tot 4 jaar. Van de 10 patiënten met een ASS recidiveerde er 1 versus 7 van de 13 patiënten zonder ASS. De voorspellende waarde van de gebruikte risicotaxatie-instrumenten bij de aanvangsmeting was redelijk en vergelijkbaar met eerder onderzoek in forensische populaties, maar onvoldoende bij de eindmeting. Het gestructureerd klinisch eindoordeel had geen voorspellende waarde bij beide metingen.
Conclusie De uitkomsten geven, ondanks het kleine aantal deelnemers, aanleiding tot verder onderzoek naar de risico- en beschermende factoren, bruikbaarheid van risicotaxatie-instrumenten en recidive bij patiënten met een ASS.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2021/4
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2023 Tijdschrift voor Psychiatrie