Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 7 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    7 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2016/4
  3. Handboek KOP-model Kortdurende psychologi...
Boekbespreking

Handboek KOP-model Kortdurende psychologische interventies voor de basis-GGZ

Paul Rijnders, Els Heene (red.)
Vorig artikel Volgend artikel
Uitgeverij Boom,Amsterdam, 2015 480 pagina’s, isbn 978-90-895-3502-3, € 42,50

Het Handboek KOP-model is een uitgebreide en herziene versie van het in 2010 verschenen boek Kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn eveneens onder redactie van Rijnders en Heene.

Het boek bestaat uit een deel waarin het kop-model wordt uitgelegd en de praktische toepassing wordt besproken en een tweede deel over de toepassing ervan bij bepaalde doelgroepen, zoals kinderen en ouderen. Daarnaast werken de auteurs de behandeling uit voor enkele typische eerstelijnsproblemen, zoals relatieproblemen, lichte verslavingen, calamiteiten, suïcidaliteit en chronische psychiatrische problematiek.

Het KOP-model gaat uit van een zeer eenvoudig model van ziekte en genezing, te weten: Wat zijn de klachten (K)? Welke oorzaken leveren daar een bijdrage aan (O)? Is er een persoonlijk aandeel in die klachten (P)? Bij dit model gaat men ervan uit dat bepaalde omstandigheden bij een bepaald individu en de niet-adaptieve manier waarop de patiënt met die stressvolle omstandigheden omgaat, kunnen leiden tot klachten. Samengevat: erfelijkheid en pech leiden tot klachten.

In het kop-model is het uitgangspunt dat de individuele kenmerken van de persoon een cruciale rol spelen bij het ontstaan en de instandhouding van klachten. De patiënt wordt vervolgens geholpen overzicht en greep te krijgen op achtergrond en oorzaken van die klachten.

In gewoon Nederlands wordt hier de essentie van de cognitieve gedragstherapie samengevat. Succesvolle behandelingen zijn vaardigheidstrainingen. Helemaal niets mis mee. Iemand heeft angst, vermijdingsgedrag, conflicten en aan de hand van schema’s wordt de patiënt geleerd hier anders mee om te gaan. Dit blijkt vaak effectief in relatief weinig zittingen.

Jammer is dat het onderzoek naar de effectiviteit van dit kop-model, ondanks de grote populariteit, onvoldoende is. In het boek wordt een open effectstudie beschreven die met een uitvalpercentage van 53% geen conclusies mogelijk maakt. De gecontroleerde studie van Van Straaten e.a. (2006) naar onder andere het effect van de kop-behandeling, stemt ook al niet vrolijk. Behalve dat deze studie methodologisch zeer zwak is uitgevoerd, bleken de geïncludeerde patiënten veel te ziek om met deze behandelingsstrategie te beginnen. Na afloop van de behandeling daalde de score op de Symptom CheckList (scl-90) bij deze patiënten van gemiddeld 223 naar 171, een eindscore die ongeveer overeenkomt met de gemiddelde score bij aanmelding van patiënten met psychische klachten in de eerste lijn.

Conclusie: een op face-value, interessante, kortdurende behandeling voor patiënten met relatief eenvoudige problemen, geschikt voor toepassing in de basis-ggz en voor de praktijkondersteuner van de huisarts (POH). Ik begreep dat er een gecontroleerde studie op stapel staat. Het werd tijd.

  • Straten A van, Tiemens B, Hakkaart L, Nolen W, Donkers A. MCH Stepped care vs. matched care for mood and anxiety disorders: a randomized trial in routine practice. Acta Psychiatr Scand 2006; 113, 468-76.
  • Rijnders P, Heene E, red. Kortdurende psychologische interventie voor de eerste lijn. Amsterdam: Boom; 2010.

K. Hoogduin

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2016/4
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie