Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 7 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    7 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2015/11
  3. Helping kids in crisis. Managing psychiatr...
Boekbespreking

Helping kids in crisis. Managing psychiatric emergencies in children and adolescents

Fadi Haddad, Ruth Gerson
Vorig artikel Volgend artikel
American Psychiatric Publishing, Washington 2015 213 pagina’s, isbn 978-15-856-2482-9, $ 55,-

In de Nederlandse literatuur is er niet zoveel te vinden op het gebied van acute kinder- en jeugdpsychiatrie, op enkele hoofdstukken in handboeken na (Achilles e.a. 2014; Doreleijers e.a. 2013). Het boek Helping kids in crisis lijkt daarom op het eerste gezicht een nuttige aanwinst.

De auteurs werken op een psychiatrische crisisdienst voor jeugdigen in New York. Sinds de jaren 90 is er in de vs aldoor een stijging van het bezoek aan spoeddiensten gezien, o.a. door beddenreductie en kortingen op budgetten voor de ggz. Deze Amerikaanse context kan echter niet helemaal vergeleken worden met de Nederlandse, al is het kinder- en jeugdveld hier nog zo omgewoeld.

In de inleiding geven de auteurs aan dat ze vooral willen bereiken dat werkers in het veld zoals leraren, kinderartsen en maatschappelijk werkers leren om symptomen van een op handen zijnde psychiatrische crisis tijdig te herkennen, teneinde escalatie en een reis naar een spoeddienst te voorkomen. Crisisdiensten voor volwassenen of seh van algemene ziekenhuizen zijn slechte plekken om een psychiatrische behandeling te starten, want kinderen worden er bang en gestrest en bovendien is het personeel vaak niet getraind om hen te beoordelen, betogen zij.

De auteurs definiëren een kinderpsychiatrische crisis als allerlei afwijkend gedrag, zoals heftige agressie, suïcidaliteit, driftaanvallen, vreemd of riskant gedrag, bijvoorbeeld weglopen en lid zijn van een bende. Vervolgens onderscheiden ze urgente situaties van echte psychiatrische crises, die gelukkig zeldzaam zijn en terug te voeren op direct gevaar voor zichzelf of anderen.

De gedragsafwijkingen worden in zes fraaie hoofdstukken systematisch onder de loep genomen. De auteurs geven handvatten om de situatie in kaart te brengen, gevolgd door een differentiaaldiagnose, de-escalerende technieken en aanwijzingen ter preventie van een toekomstige crisis. Ieder hoofdstuk sluit af met een overzichtelijke beslisboom. Speciale aandacht krijgen delinquente jongeren en de rol van middelenmisbruik bij acute situaties. Hier komen ook de rollen van kinderbescherming en justitie meer in beeld. Er volgen tips om tijdig de weg in de reguliere hulpverlening te kunnen vinden en tot slot wordt gewezen op enkele evidence-based programma’s die opname kunnen voorkómen.

Het boek gaat dus vooral over het voorkómen van crisis. De titel is wat dat betreft een beetje misleidend. Opvallend afwezig in deze uitgave is informatie over dwangbehandeling en (medicamenteuze) interventie bij kinderen die al door alle vangnetten van zorg zijn gevallen. De crisisdienstmedewerker grijpt daarom hier en daar mis.


L.M. Dil

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2015/11
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie