Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers
    Over het tijdschrift Redactie Meetinstrumenten Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2006/7
  3. On the Stigma of Mental Illness. Practical...
Algemene psychiatrie

On the Stigma of Mental Illness. Practical Strategies for Research and Social Change

K.C.E.E.R. Catthoor
Vorig artikel Volgend artikel

Corrigan, P.W. (Red.)

American Psychological Association, Washington dc 2004, 376 pagina's , ISBN 1 59147 189 3, $59,95

Patrick Corrigan kan worden beschouwd als dé wetenschappelijk expert inzake psychiatrisch stigma. Hij is hoofd van het enige stigmaconsortium ter wereld, doet veel fundamenteel onderzoek over deze materie en publiceerde tientallen artikelen. Wanneer hij als redacteur optreedt voor een boek over stigma, zijn de verwachtingen onvermijdelijk hoog gespannen. In hoeverre dat terecht is, zal dadelijk blijken. Het boek bestaat uit vier grote delen, die op hun beurt onderverdeeld zijn in kleinere hoofdstukken. Het eerste deel situeert het probleem van stigma, het tweede legt uit hoe het te begrijpen, het derde hoe het te veranderen, en het laatste is een beschouwende conclusie door Corrigan zelf. In het begin van het boek wordt ruim aandacht besteed aan de aard van publiek stigma en zelfstigma, en aan de relevantie van het verschil tussen beide. Publiek stigma is de reactie van de algemene populatie op mensen met een psychiatrische aandoening. Publiek stigma bevat minstens drie componenten: stereotypie, vooroordelen en discriminatie. Het valt onmiskenbaar onder de verantwoordelijkheid van de samenleving die het gecreëerd heeft. Zelfstigma daarentegen ontstaat naar aanleiding van publiek stigma, waarbij psychiatrische patiënten de negatieve bejegening gaan internaliseren als terecht, en zij een verminderde zelfwaarde en zelfefficiëntie ontwikkelen, waarbij hun vertrouwen in de toekomst afneemt. Dit zelfstigma is uitermate klinisch relevant, wat in het boek uitgebreid aan bod komt, diagnostisch en therapeutisch. Ook maatschappelijke thema's worden niet uit de weg gegaan, zoals de ingewikkelde relatie tussen psychiatrisch stigma en de politie, justitie, de gezondheidszorg en de media. In het derde deel van het boek, waarin de mogelijkheden om in te grijpen op een rijtje worden gezet, wordt uitgebreid ingegaan op zelfonthulling, en de vergelijking met de coming-out bij homoseksualiteit. Dit is een minder helder stuk, dat naar mijn idee soms te speculatief is. Elk hoofdstuk van dit boek is zorgvuldig opgebouwd, zowel qua stijl als qua inhoud. Er is veel oog voor detail zonder dat de essentie verloren gaat, en er wordt vooral veel zorg besteed aan de wetenschappelijke argumenten. De uitgebreide bronvermelding die hiermee gepaard gaat is een schatkamer voor iedereen die geïnteresseerd is in stigma als psychiatrisch, psychologisch en maatschappelijk fenomeen. Een uitstekend boek.

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2006/7
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie