Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 1971/1
  3. Fluspirilene (R 6218), een nieuw inspuitba...
Korte bijdrage

Fluspirilene (R 6218), een nieuw inspuitbaar depotneurolepticum Een onderzoek naar zijn klinische werkzaamheid en zijn veiligheid

J.W.M. Pluymakers
Vorig artikel Volgend artikel

De klinische werkzaamheid van het fluspirilene werd onderzocht bij 21 vrouwelijke chronische schizofrenen (leeftijd: 23-75 jaar), die reeds gedurende gemiddeld 17 jaren in de kliniek verbleven.
Het (de) vorig(e) neuroleptikum(a) werd(en) abrupt gestopt en vervangen door wekelijkse injekties van fluspirilene (2-8 mg) in de bilspier. Na 10 weken open behandeling werd overgegaan tot een dubbel-blind onderzoek dat 7 weken duurde.
Het klinisch resultaat werd beoordeeld aan de hand van een 36- en een 7-item-schaal. Bij twee patiënten moest de fluspirilene-behandeling na 5 weken worden gestaakt.
De 19 overblijvende patiënten vertoonden tijdens de open fase een signifikante verbetering van de psychotische symptomen, vooral wat betreft geringe spraakzaamheid en geringe beweeglijkheid enerzijds en neerslachtigheid anderzijds. Geen signifikant verschil in aantal of ernst van de bijwerkingen kon worden vastgesteld.
Tijdens de dubbel-blinde studie verbeterden de psychotische symptomen verder bij de 10 fluspirilene-patiënten met statistisch signifikant gunstiger scores voor eigenaardige gemaniëreerdheid en pose en voor tekort aan normale affektiviteit (36-item-schaal). In de placebo-groep was het antipsychotisch effekt signifikant minder (7-item-schaal).
Extrapyramidale bijwerkingen werden gezien de eerste 24-48 uren na de injekties bij 9 patiënten en konden zeer goed worden bestreden door het antiparkinsonmiddel dexbenzetimide, dat samen met het fluspirilene kan worden ingespoten.
Bloedonderzoek, bij deze patiëntengroep uitgevoerd, laat geen toxiciteit van het fluspirilene vermoeden.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 1971/1
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie