Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers
    Over het tijdschrift Redactie Meetinstrumenten Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Artikelen
  3. Ervaringen van ouders met afstandsonderwij...
Psychiatrie en COVID-19

Ervaringen van ouders met afstandsonderwijs tijdens COVID: effecten op kinderen met en zonder psychische problemen

A.I. Staff, A.B.M. Fuermaier, B.J. van den Hoofdakker, M. Luman, L.B. Thorell, T.J. Dekkers
Achtergrond

De COVID-19-pandemie leidde tot verschillende lockdowns waarbij in 2020 en 2021 scholen werden gesloten en kinderen afstandsonderwijs kregen.

Doel

Onderzoeken hoe ouders de effecten van afstandsonderwijs op het welzijn van hun kind en van zichzelf hebben ervaren, en of dit verschilt voor kinderen met en zonder psychische problemen en hun ouders.

Methode

Ouders van kinderen met (n = 192) en zonder (n = 271) psychische problemen beoordeelden hun ervaringen met afstandsonderwijs. We onderzochten of ervaringen verschilden tussen de groepen, en of deze beïnvloed werden door karakteristieken van de ouders.

Resultaten

Ouders van kinderen met psychische problemen beoordeelden de kwaliteit van afstandsonderwijs lager en gaven aan dat hun kind minder goed kon participeren in het afstandsonderwijs dan ouders van kinderen zonder psychische problemen. Deze verschillen waren groter naarmate ouders zelf meer behoefte aan ondersteuning hadden. De algemene ervaringen en de mate van zorgen/stress verschilden niet tussen de groepen ouders. Ouders rapporteerden een toename in het gebruik van digitale media, vooral bij kinderen met psychische problemen.

Conclusie

Afstandsonderwijs lijkt een disproportioneel grote impact te hebben op kwetsbare kinderen, zeker wanneer ouders ook kwetsbaar zijn. De bevindingen sluiten aan bij een snelgroeiende literatuur en pleiten voor het minimaliseren van afstandsonderwijs.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Auteurs

Anouck I. Staff, psycholoog/promovendus en docent, Kinderpraktijk, Vrije Universiteit, Amsterdam. Anselm B.M. Fuermaier, universitair hoofddocent, afd. Klinische & Ontwikkelingsneuropsychologie, Rijksuniversiteit Groningen. Barbara J. van den Hoofdakker, klinisch psycholoog/cognitief gedragstherapeut en onderzoeker, Accare Child Study Center, Groningen. Marjolein Luman, universitair hoofddocent en hoofd sectie Klinische neuropsychologie, Vrije Universiteit, Amsterdam. Lisa B. Thorell, senior lecturer, Karolinksa Institutet, Stockholm, Zweden. Tycho J. Dekkers, universitair docent/GZ-psycholoog, Accare Child Study Center, Groningen. Correspondentie Tycho J. Dekkers (t.dekkers@accare.nl). Geen strijdige belangen meegedeeld.
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie