Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 5 / 2025 Jaargang 67
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    5 / 2025

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2022/3
  3. Op weg naar passende zorg voor lhbt+-jonge...
Essay

Op weg naar passende zorg voor lhbt+-jongeren met psychische klachten

L.P. Sonneveld, S.L. Bungener
Vorig artikel Volgend artikel

Achtergrond Trauma en psychische klachten zoals angst, depressie en suïcidaliteit komen vaker voor onder lhbt+-jongeren (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender- en andere) jongeren dan bij hetero- en cisgenderjongeren.
Doel Bewustzijn en begrip creëren van dit verhoogde risico en inzicht geven in interventies om lhbt+-inclusieve ggz-zorg te vergroten.
Methode Bespreken van literatuur en verklaringsmodellen, beschouwen van het huidige jeugd-ggz-zorglandschap en geven van praktische adviezen.
Resultaten Minderheidsstress, trauma, sociale afwijzing en systeemproblematiek zijn factoren die bijdragen aan een verhoogd risico op psychische klachten bij lhbt+-jongeren. De ggz is onvoldoende ingericht op deze groep jongeren, wat betreft kennis, vaardigheden, instellingscultuur en zorgaanbod. Enkele manieren om inclusieve zorg te vergroten zijn: de relatie tussen psychische klachten en lhbt+-identiteit signaleren en inclusieve taal gebruiken; jongeren ondersteunen in het onderzoeken van de eigen identiteit; veiligheid waarborgen; helpen omgaan met minderheidsstress; een organisatiescan uitvoeren naar het instellingklimaat; generalistische zorg én expertisecentra inrichten.
Conclusie Er is een verhoogd risico op psychische klachten bij lhbt+-jongeren, voortvloeiend uit minderheidsstress, trauma, sociale afwijzing en systeemproblematiek. Sensitiviteit hiervoor bij ggz-hulpverleners en -organisaties is van belang en lhbt+-inclusieve zorg is nodig om deze groep jongeren goed te kunnen helpen.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2022/3
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2025 Tijdschrift voor Psychiatrie