Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 5 / 2025 Jaargang 67
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    5 / 2025

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2021/6
  3. Naar een beter begrip van traumatische rou...
Proefschriftartikel

Naar een beter begrip van traumatische rouw: de samenhang tussen gecompliceerde rouw, posttraumatische stress en depressie

M. Djelantik
Vorig artikel Volgend artikel

Achtergrond Onderzoek naar psychische klachten bij nabestaanden richt zich meestal op een van de volgende drie psychische stoornissen: de persisterende complexe rouwstoornis, de posttraumatische stressstoornis of depressie.
Doel De samenhang en relaties tussen de symptomen van deze drie psychische stoornissen onderzoeken.
Methode Wij voerden zeven studies uit vanuit diverse perspectieven: vanuit een person-centered, een dimensioneel en een netwerkperspectief op psychiatrische stoornissen.
Resultaten Van de nabestaanden die iemand verliezen door een traumatisch verlies ontstaat mogelijk bij circa 49% een persisterende complexe rouwstoornis. Van de patiënten die zich aanmelden bij een psychotraumakliniek en die een overlijden hebben meegemaakt, ervaart 65% persisterende complexe rouwklachten naast posttraumatische stressklachten. Symptomen zoals ‘sociaal isolement’ en ‘een verminderd zelfgevoel’ houden mogelijk deze comorbiditeit in stand. Behandeling gericht op rouw, naast posttraumatische stress, geeft symptoomreductie, zelfs in een vluchtelingenpopulatie met meerdere postmigratiestressoren. Als laatste vonden we verrassend lage prevalentiecijfers onder Balinese nabestaanden van verkeersdoden, vergeleken met andere landen. Dit suggereert dat psychische stoornissen mede worden gevormd door de culturele context.
Conclusie Om vraagstukken rond comorbiditeit beter te begrijpen kan het nuttig zijn om perspectieven op psychiatrische stoornissen te combineren. Het is belangrijk dat professionals die werken met mensen die trauma en verlieservaringen hebben meegemaakt, zich bewust zijn van het mogelijke bestaan van de persisterende complexe rouwstoornis.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2021/6
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2025 Tijdschrift voor Psychiatrie