Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2020/7
  3. Trauma en anorexia nervosa: samenhang tuss...
Onderzoeksartikel

Trauma en anorexia nervosa: samenhang tussen traumakenmerken, PTSS en de duur van de eetstoornis

S.H.W. Mares, M.S. Vroling
Vorig artikel Volgend artikel

achtergrond Onderzoek naar de prevalentie van verschillende traumatische gebeurtenissen bij anorexia nervosa (an) is spaarzaam, waarbij de bevindingen uit deze studies uiteenlopen. Bovendien zijn de diverse kernaspecten van de traumatische gebeurtenissen, zoals het aantal gebeurtenissen en de leeftijd waarop de gebeurtenis plaatsvond, niet consistent meegenomen in vorige studies.
doel Onderzoeken van de prevalentie van verschillende soorten traumatische gebeurtenissen, of ze vroegkinderlijk zijn of niet, het aantal soorten gebeurtenissen en de samenhang met symptomen van posttraumatische stressstoornis (ptss) en de duur van de eetstoornis onder klinisch opgenomen patiënten met an.
methode Op de opnameafdeling van een kliniek voor eetstoornissen vulden 60 vrouwelijke patiënten met an in de eerste week van opname vragenlijsten in over traumatische gebeurtenissen en symptomen van ptss.
resultaten Hoewel fysiek geweld tijdens de vroege kinderjaren en traumatische seksuele gebeurtenissen in de latere kinderjaren en de volwassenheid het meest gerapporteerd werden, was er een verscheidenheid aan typen traumatische gebeurtenissen die vaak gemeld werden. Voorts bleken patiënten die traumatische gebeurtenissen op jonge leeftijd en/of meerdere soorten traumatische gebeurtenissen hadden meegemaakt, een langere duur van de eetstoornis te rapporteren.
conclusie Een gedegen inventarisatie van trauma bij patiënten met een eetstoornis lijkt belangrijk, omdat dit een rol zou kunnen spelen bij het in stand houden van de eetstoornis.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2020/7
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie