Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 5 / 2023 Jaargang 65
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    5 / 2023

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2020/1
  3. Soteriahuis in de huidige ggz; klein­- sch...
Essay

Soteriahuis in de huidige ggz; klein­- schalige milieutherapeutische benadering voor opvang bij eerste psychotische episode

L. van Bouwel
Vorig artikel Volgend artikel

achtergrond Zowel in Nederland als België zijn de laatste decennia ambulante benaderingsmogelijkheden gecreëerd om patiënten met een psychotische episode een effectieve behandeling aan te bieden, dankzij de uitbouw van mobiele teams. Indien het thuismilieu de persoon in crisis niet langer kan opvangen, wordt deze meestal naar een ziekenhuis doorverwezen. De breuk met het gewone leven en het bijbehorend stigma worden vaak door de patiënt zelf en zijn familie als zeer ingrijpend ervaren.
doel Exploreren in welke mate een Soteriahuis een plaats kan hebben in de huidige zorg voor mensen met een eerste psychotische episode.
methode Beschrijving van de werkwijze van een Soteriahuis en reflectie aan de hand van de literatuur.
resultaten De Soteriabenadering biedt een laagdrempelige, destigmatiserende benadering voor mensen in een psychotische crisis, maar tot dusver is er onvoldoende wetenschappelijk evidentie naar effectiviteit. Ze leidt echter wel tot een grotere tevredenheid bij patiënten en hun familieleden dan een reguliere ziekenhuisopname.
conclusie Een Soteriahuis kan voor de opvang van een patiënt met een acute psychotische crisis een zinvol alternatief bieden voor het ziekenhuis. Bovendien kunnen uit het Soteriamodel een aantal elementen overgenomen worden die zowel de ambulante als klinische behandeling van een psychotische episode ten goede komen. Dit model vraagt echter grondiger onderzoek naar effectiviteit vooraleer conclusies naar implementatie getrokken kunnen worden.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2020/1
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2023 Tijdschrift voor Psychiatrie