Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2019/8
  3. ‘Zegt u het maar, u bent de dokter’; patië...
Onderzoeksartikel

‘Zegt u het maar, u bent de dokter’; patiënten op langdurige psychiatrische verblijfsafdelingen over hun medicatie

N.E.D.M. Frankowski, K.P. Grootens, C.A. van der Stelt, A. Noort, R.J. van Marum
Vorig artikel Volgend artikel

achtergrond Hoewel patiënten centraal horen te staan in de zorg, is het bij ouderen met chronische psychiatrische aandoeningen de vraag of behandelaars voldoende op de hoogte zijn van de visie van patiënten.
doel Inzicht krijgen in de mening en kennis van de oudere, langdurig opgenomen psychiatrische patiënt over diens medicatiebeleid en gezondheidsprioriteiten.
methode Bewoners van een psychiatrische verblijfsafdeling voor ouderen werden geïnterviewd over parate kennis van hun huidige medicatie, gezondheidsprioriteiten en voorkeuren in medicatiewijzigingen. Ook werd de Patient’s Attitude Towards Deprescribing (patd) afgenomen. De voorkeuren voor medicatiewijzigingen werden vergeleken met die van de betrokken behandelaars.
resultaten 47 patiënten (mediane leeftijd 67 jaar, mediaan 11 medicijnen) werden geïnterviewd. Hun parate kennis was gemiddeld 37%. Bijna 64% vond alle medicijnen noodzakelijk en 77% stond open voor minder medicatie wanneer de arts zei dat dit mogelijk was. Voorkeuren voor vermindering van medicatie kwamen bij circa 80% van de patiënten niet overeen met die van voorschrijvers.
conclusie Patiënten staan grotendeels open om medicijnen te verminderen, maar wachten het oordeel van hun arts af. Ze hebben weinig kennis over hun medicatiegebruik. Voorkeuren van patiënt en behandelaar komen vaak niet overeen. Een gesprek met patiënten over de behoefte aan educatie en behandelvoorkeuren zou onderdeel moeten worden van de periodieke medicatiereviews met het doel medicatie te minderen en patiënt centrale zorg te leveren.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2019/8
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie