Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2018/7
  3. Herstel als antwoord op euthanasie?
Algemene psychiatrie

Herstel als antwoord op euthanasie?

M. Calmeyn, psychiater, Loppem
Vorig artikel Volgend artikel

Ann Callebert

Acco, Leuven, 2017 159 pagina’s, isbn 978-94-629-2550-2, € 22,50

De auteur, psychologe en ervaringsdeskundige, stelt het zo: de herstelbeweging is geen antwoord op euthanasie, maar kan er een antwoord op zijn. Slaagt zij erin om dit voldoende uit te leggen en te onderbouwen? In elk geval is ze zeer goed geplaatst om de theorie en praktijk van de herstelbeweging uit de doeken te doen. Opgeleid aan het Trimbos-instituut poogt ze dit denken in Vlaanderen te implementeren.

Waar ze een echte voortrekkersrol in speelt, is dat ze als eerste een herstelgroep oprichtte voor personen die de euthanasieprocedure doorlopen (hebben). Ze beschrijft duidelijk (en) doorleefd het wel en wee van een dergelijke groep. Regelmatig laat ze de deelnemers zelf aan het woord. Uit hun getuigenissen klinkt naast een roep naar herkenning van hun lijden vooral een roep om erkenning voor hun pijn en euthanasievraag. Nog diepergaand wensen ze hun waardigheid terug en een plaats waar ze weer mens kunnen en mogen zijn. De droom van de auteur om herstelhuizen op te richten, komt tegemoet aan deze verzuchtingen. Tot zover haar visie op de herstelbeweging.

Herstel en euthanasie kunnen samengaan, stelt de auteur. Beide delen eenzelfde visie: de autonomiegedachte. Zelf bewust keuzes maken waardoor opnieuw macht en controle over het eigen leven verkregen wordt; zelf zin aan het leven geven, horen daarbij. De getuigenissen van deelnemers bevestigen dit. Als zij eenmaal toestemming voor euthanasie hebben gekregen, ervaren ze opnieuw controle over het eigen leven. Hoewel dit leven nog moeilijk blijft – geen mentale ‘hergeboorte’, zoals de auteur aanvankelijk vermoedde. Twee problemen dienen zich echter aan.

In de literatuur en ook in dit boek klinkt telkens opnieuw de noodkreet: eigenlijk wil men niet sterven, wel een ander (draaglijker en menselijker) leven. Hoe komt het dat niettemin hulpvrager en hulpverlener naar de dood toe ‘leven’?

Een dieperliggende kwestie is die van het autonomie-ideaal. Alles in eigen beheer en ‘begeer’ willen: controle, macht en zelf zin geven aan het eigen leven. De illusie van zelfcontrole (‘we willen alles geprobeerd hebben’) houdt een verzaking tegen. Daardoor lijken zinvinding en het besef dat het leven zich niet volledig plooit naar onze wensen voor het autonome individu … zinloos.

De band tussen euthanasie en de herstelbeweging zal hopelijk in een volgend boek dieper uitgewerkt worden. Hoop – centraal thema in het hersteldenken – hoe rijm je dat met euthanasie?

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2018/7
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie