Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 7 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    7 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2018/7
  3. Patiënten van een F-ACT-jeugdteam: jongere...
Overzichtsartikel

Patiënten van een F-ACT-jeugdteam: jongeren met ernstige psychiatrische aandoeningen

H.J. Kolthof, S.R.C. van Noort
Vorig artikel Volgend artikel

ACHTERGROND Jongeren maken weinig gebruik van psychiatrische hulp, terwijl driekwart van de psychiatrische stoornissen zich ontwikkelt voor het 18de levensjaar. In Nederland richten steeds meer f-act-jeugdteams (flexible assertive community treatment) zich op deze doelgroep, omdat deze vaak niet goed bereikt wordt met de reguliere jeugd-ggz. De ernst van de psychiatrische stoornissen van deze jongeren is niet bekend. DOEL Een beschrijving geven van de jongeren die worden behandeld in een f-act-jeugdteam, en hun problemen en zorgbehoeften in kaart brengen. Antwoord geven op de vraag of jongeren onder de 18 jaar aan de criteria voor ernstige psychiatrische aandoeningen (epa) kunnen voldoen. METHODE Er werd een inventarisatie gemaakt van de instroom van jongeren in een f-act-jeugdteam wat betreft psychiatrische diagnostiek en beperkingen in maatschappelijk functioneren. Daarnaast beschrijven wij twee casussen ter illustratie. RESULTATEN Bij het beschreven f-act-jeugdteam maakten merendeels (jong-adolescente) mannen (20 van de 30 deelnemers) gebruik van de zorg van het team. Zij hadden diverse psychiatrische problemen en ervoeren vaak al langere tijd forse maatschappelijke beperkingen. Driekwart van de jongeren zou onder de epa-criteria kunnen vallen. CONCLUSIE Vastgesteld is dat een substantieel aantal jongeren onder de 18 jaar ook onder de epa-criteria valt. Mogelijk dat hierdoor gerichtere hulp aan jongeren kan worden gegeven. Er is echter ook een gevaar van stigmatisering.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2018/7
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie