Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 5 / 2025 Jaargang 67
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    5 / 2025

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2018/6
  3. De effectiviteit van medicamenteuze en psy...
Overzichtsartikel

De effectiviteit van medicamenteuze en psychotherapeutische behandeling van comorbide angststoornissen bij patiënten met bipolaire stoornis

W.A.M. van der Veen, J.W. Renes, R.W. Kupka, E.J. Regeer
Vorig artikel Volgend artikel

achtergrond De aanwezigheid van een comorbide angststoornis bij een bipolaire stoornis gaat vaak samen met een slechtere prognose. Over de behandeling van comorbide angststoornissen geven de richtlijnen voor de behandeling van de bipolaire stoornis summier advies.
doel Een overzicht geven van de effectiviteit van medicamenteuze en psychotherapeutische behandelingen van comorbide angststoornissen bij patiënten met een bipolaire stoornis.
methode Na systematisch literatuuronderzoek in PubMed, Embase, Cochrane en Psycinfo en screening van potentiële studies werden 11 studies geïncludeerd.
resultaten In vijf studies onderzocht men primair of secundair het effect van medicatie op de behandeling van comorbide angststoornissen. Uit één studie bleek dat olanzapine en lamotrigine effectief zijn bij de behandeling van de angststoornis, waarbij olanzapine effectiever was dan lamotrigine. Er werden tegenstrijdige resultaten gevonden voor quetiapine en valproïnezuur. Risperidon was in één studie niet effectief. Er werden geen studies gevonden die het effect van psychotherapeutische behandeling van comorbide angststoornissen onderzochten. In twee casestudies en vier studies waaraan ook patiënten met andere diagnosen dan een bipolaire stoornis deelnamen, werd een positief effect gevonden van gedragstherapie en cognitieve gedragstherapie (cgt) op de behandeling van de comorbide angststoornis.
conclusie Deze literatuurstudie laat zien dat er nog geen eenduidige wetenschappelijke evidentie is voor de behandeling van comorbide angststoornissen bij de bipolaire stoornis. Gezien de tegenstrijdige effecten van medicatie en de kans op complicaties heeft psychotherapie enige voorkeur. Indien deze onvoldoende werkzaam is, kan medicamenteuze behandeling overwogen worden.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2018/6
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2025 Tijdschrift voor Psychiatrie