Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 3 / 2023 Jaargang 65
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    3 / 2023

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2018/11
  3. ROM in de ggz: behandeluitkomsten met spec...
Onderzoeksartikel

ROM in de ggz: behandeluitkomsten met specifieke en generieke instrumenten bij patiënten met angststoornissen; een cohortonderzoek

M.A. Nugter, G.P. Oosterdijk, A.A.P. van Emmerik
Vorig artikel Volgend artikel

achtergrond Bij routine outcome monitoring (rom) wordt veelal gebruikgemaakt van generieke vragenlijsten. Dat kan het klinisch gebruik van de vragenlijsten in de weg staan en een onderschatting betekenen van de feitelijke behandelresultaten.
doel Nagaan of er verschillen zijn in de mate van vooruitgang op specifieke vragenlijsten voor angstklachten en de mate van vooruitgang op de subschaal Symptomatische Distress van de Outcome Questionnaire-45 (oq-45-sd).
methode Data van 604 patiënten met een angststoornis werden gebruikt. Uitkomsten op oq-45-sd werden vergeleken met zeven veelgebruikte vragenlijsten voor angstklachten. Gemiddelde verschilscores, effectgroottes en percentages betrouwbare verbetering werden vergeleken.
resultaten De effectgroottes van de oq-45-sd en de verschillende stoornisspecifieke instrumenten waren 0,80 of hoger. De correlaties tussen de verschilscores waren matig, evenals de samenhang tussen de mate waarin patiënten betrouwbaar verbeterden. In een derde tot de helft van de gevallen was er sprake van een discrepantie.
conclusie Behandeluitkomsten op de oq-45-sd en stoornisspecifieke vragenlijsten bij patiënten met angststoornissen zijn ongeveer even positief. Tegelijkertijd zijn discrepanties zichtbaar in de mate van vooruitgang. In overeenstemming met het advies van het International Consortium for Health Outcomes Measurement bevelen wij aan beide soorten vragenlijsten te gebruiken bij het evalueren van de voortgang van de behandeling.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2018/11
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2023 Tijdschrift voor Psychiatrie