Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2017/4
  3. Psychiatric polarities. Methodology and p...
Algemene psychiatrie

Psychiatric polarities. Methodology and practice

D. Denys, psychiater, Amsterdam
Vorig artikel Volgend artikel

Phillip R. Slavney, Paul R. Mchugh

Ik ontmoette Paul McHugh in zijn rommelige werkkamer op de afdeling Psychiatrie van de Johns Hopkins University in Baltimore in 2008. Ik was er voor een lezing, maar McHugh wilde een persoonlijke afspraak omdat ik ook ‘chair’ van een afdeling was. Hij was al lang met emeritaat, maar was aanweziger dan ooit op zijn afdeling. Twee dingen zijn me van hem bijgebleven. Eén: hij ontkent ten stelligste het bestaan van posttraumatische stressstoornis en transgenderstoornis. Twee: hij gaat er prat op een rechtstreekse leerling te zijn van de befaamde Aubrey Lewis (https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_R._McHugh). We hebben dat leermeester-leerlinggedoe niet meer en dat is jammer, want het geeft de psychiatrie mysterie en autoriteit. Uiteraard zouden we allerlei dingen samen opzetten toen we hartelijk afscheid namen, maar uiteraard gebeurde dat niet.

Nu ligt voor mij het dunne, goedkope boekje (124 pagina’s) Psychiatric polarities, methodology and practice van McHugh en zijn coauteur Phillip Slavney. McHugh is inmiddels 85 jaar geworden. Mensen denken in tegenstellingen: man en vrouw, warm en koud, jong en oud. Zo zijn we ook in psychiatrie het slachtoffer van polariserend denken. Polariseren is onjuist, maar maakt de wereld wel begrijpelijk. Het boekje bevat vier delen en acht hoofdstukken. Zes tegenstellingen, waaronder die tussen mind en brain, bewust en onbewust, patiënt en cliënt, verklaren en begrijpen, belichten het (fenomenologische) kennismodel van de psychiatrie. De auteurs zien de psychiatrie als een unieke brugdiscipline die tegenstellingen overschrijdt. Ze zetten zeker aan het denken.

Het boekje is gemakkelijk te lezen, maar enkel waardevol als gids bij hun grotere werk The perspectives of psychiatry (2012). Ik kan het niet echt aanbevelen, maar zou het lezen als u veel tijd hebt. Wie in Baltimore is, kan even langs het Johns Hopkins passeren. Het is de plek waar kleine Albert angstig werd geconditioneerd voor bontjassen en de baard van de kerstman (Watson & Rayner 1920; zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Little-Albert-experiment).

  • McHugh PR, Slavney PR. The perspectives of psychiatry (2de ed.). Baltimore: Johns Hopkins University Press; 2012.
  • Watson JB, Rayner R. Conditioned emotional reactions. J Exp Psychol 1920; 3: 1-14.


    Johns Hopkins University Press,

    Baltimore 2016

    136 pagina’s,

    isbn 978-14-214-1976-3,

    $ 35,-

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2017/4
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie