Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 7 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    7 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2017/12
  3. Slecht zicht. Een hommage aan de twijfel
Boekbespreking

Slecht zicht. Een hommage aan de twijfel

Herman M. Van Praag
Vorig artikel Volgend artikel
Uitgeverij Damon, Eindhoven 2017 280 pagina’s, isbn 978-94-634-0099-2, € 24,90

In de aula van de afdeling Psychiatrie in het umc Utrecht hangen portretten van diverse oud-hoogleraren. Ook Herman van Praag behoort tot de grote leermeesters: hij kijkt je vriendelijk aan. Bekend als biologisch psychiater (mao-remmers), heeft Van Praag na zijn emeritaat een tweede oeuvre opgebouwd, nu over religie en de psyche.

In zijn recentste boek komt de psychiatrie nauwelijks in beeld. Het gaat er nu vooral om hoe Van Praag zich verhoudt tot zijn joodse geloofsachtergrond. Hij doet dat in de vorm van een vertelling, waarin hij de hoofdpersoon, een jongeling die luistert naar de profetennaam ‘Amos’, gesprekken laat voeren met vertegenwoordigers van belangrijke Joodse geloofsstromingen rond het jaar 30 in de eerste eeuw. Het gaat om een (relativerende) Farizeeër, een priester, een Zeloot (een extremist), een Esseen uit de Qumram-gemeenschap (een sekte), Johannes de Doper, Jezus Christus, en een gehelleniseerde Joodse filosoof.

Die dialogen zijn expres provocatief – de hoofdpersoon permitteert zich de ene vrijpostige vraag na de ander. Van Praag laat zich aardig gaan. De meeste gesprekspartners pakken dat sportief op. Van Praag heeft zich goed verdiept in de geloofsstromingen uit de eerste eeuw (vol parallellen met hedendaagse stromingen), maar tegelijkertijd voltrekken de dialogen zich volgens een moderne wijze van redeneren. Zo ontstaan levendige, niet zozeer historische, maar eerder anachronistische debatten. Uiteraard valt Van Praag goeddeels samen met zijn drieste hoofdpersoon Amos, hoewel deze qua stijl en thematiek bij momenten weinig verschilt van zijn opponenten.

Terwijl het betrekken van betekenisvolle levensgebieden meer aandacht begint te krijgen in het psychiatrische handwerk, past het aanvallend bevragen van iemands geloofsinhoud daar niet bij. Voor de eigen plaatsbepaling (dus ook van de hulpverlener) ten aanzien van religie biedt Van Praag echter zeker thema’s. Zo agendeert hij keer op keer de vrije wil (versus de leer over voorbeschikking) en medemenselijkheid (versus intolerant dogmatisme). Voor Van Praag staat vast dat ‘twijfel’ een kernelement is van geloven. Toch spreekt hij steeds zijn vertrouwen uit in de narratieven van zijn eigen Joodse traditie (met name de leer van Mozes), het relationele element van geloven, en de rol van de menselijke verbeelding.

Daarmee staat Van Praag in een manier van levensbeschouwing die Fowler typeerde als ‘conjunctive faith’, een stadium waarin iemand tegelijkertijd kritisch naar levensbeschouwing blijft kijken én verbinding houdt met de persoonlijke emotionele betekenis van verhalen, beelden en rituelen. Deze gebalanceerde, dialectische manier van levensbeschouwing laat ruimte voor twijfel: een rabiate twijfel die Van Praag ieder creatief en verantwoordelijk mens van harte aanbeveelt.

A.W. Braam, psychiater, Utrecht

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2017/12
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie