Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 7 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    7 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2015/7
  3. Effectiviteit van frequentieneurofeedback ...
Overzichtsartikel

Effectiviteit van frequentieneurofeedback en Cogmed JM-werkgeheugentraining bij kinderen met ADHD

M. van Dongen-Boomsma, M.A. Vollebregt, D. Slaats-Willemse, J.K. Buitelaar
Vorig artikel Volgend artikel

achtergrond We zien een toename van de behoefte aan en belangstelling voor niet-medicamenteuze behandelmethoden bij kinderen met adhd, zoals eeg-frequentieneurofeedback en Cogmed-werkgeheugentraining.
doel De effectiviteit onderzoeken van frequentieneurofeedback en Cogmed-werkgeheugentraining bij kinderen met adhd.
methode Bij 41 kinderen met adhd (8-15 jaar) werd dubbelblind gerandomiseerd frequentieneurofeedback of placebo-neurofeedback verricht. Onderzocht werd of deze effect had op de ernst van de adhd-symptomen, neurocognitieve maten en het globaal klinisch functioneren. Bij 51 kinderen met adhd (5-7 jaar) werd dubbelblind, gerandomiseerd actieve Cogmed JM-werkgeheugentraining of placebo-werkgeheugentraining verricht. Onderzocht werd of deze training effect had op de ernst van de adhd-symptomen, neurocognitieve maten, het dagelijks executief en het globaal klinisch functioneren.
resultaten Hoewel kinderen in beide neurofeedbackgroepen vooruitgingen wat betreft adhd-symptomen en globaal klinisch functioneren, werd er geen significant behandeleffect gevonden van frequentieneurofeedback ten opzichte van de placebomethode. Op neurocognitief niveau werd geen significante verbetering in het voordeel van frequentieneurofeedback gemeten. De kinderen in beide werkgeheugentraininggroepen gingen weliswaar vooruit op diverse uitkomstmaten, maar toch liet dit onderzoek geen significant behandeleffect zien van de actieve werkgeheugentraining ten opzichte van de placebotraining op de adhd-symptomen, het neurocognitief, het dagelijks executief en globaal klinisch functioneren. Kinderen in de actieve werkgeheugentraininggroep lieten wel verbetering zien op de getrainde werkgeheugentaken, maar geen significante verbetering op niet-getrainde taken.
conclusie We vonden geen bewijs voor effectiviteit van de onderzochte behandelmethoden bij kinderen met adhd. Mogelijk kunnen beide behandelingen verder geoptimaliseerd worden. Zo heeft de gecontroleerde opzet van onze onderzoeken beperkingen met zich meegebracht voor de inbedding van beide behandelingen. Het is dan ook nog te vroeg voor een definitieve plaatsbepaling ervan.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2015/7
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie