Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 1 / 2023 Jaargang 65
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    1 / 2023

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2015/5
  3. Gedeelde besluitvorming in de ggz: het adv...
Essay

Gedeelde besluitvorming in de ggz: het adviesgesprek in de jeugd-ggz als voorbeeld

G.M.A. Westermann, J.M.G. Maurer
Vorig artikel Volgend artikel

achtergrond In de westerse geneeskunde heeft binnen het domein van de arts-patiëntcommunicatie en -bejegening een paradigmaverschuiving plaatsgevonden van een paternalistisch perspectief naar gedeelde besluitvorming.
doel Samenvattend de achtergrond, de ontwikkelingen en stand van zaken beschrijven inzake gedeelde besluitvorming in de (jeugd-)ggz.
methode Kritische beschouwing van de literatuur aangaande de methodiekontwikkeling, onderzoek en toepassing van advisering en besluitvorming in de ggz.
resultaten Het merendeel van patiënten, professionals en andere belanghebbenden beschouwt gedeelde besluitvorming als wenselijk en belangrijk voor de bevordering van de kwaliteit en effectiviteit van zorg. Tot voor kort lag de focus van onderzoek en inspanningen ter versterking van de participatie van patiënten vooral op het ontwikkelen van keuzehulpen en beter toegankelijk maken van informatie. Inmiddels verschuift de aandacht meer naar het ontwikkelen van vaardigheden en omstandigheden om patiënten relationeel en affectief te engageren in het beslissingsproces. In de ggz voor kinderen en jeugdigen is er meer dan in de volwassenenzorg traditioneel aandacht voor deze aspecten van gedeelde besluitvorming, met name tijdens adviesgesprekken die de overgang van diagnostiek naar behandeling markeren. In handboeken, de dagelijkse praktijk, modelontwikkeling en onderzoek binnen de jeugd-ggz komt deze belangstelling van oudsher naar voren. Inmiddels zijn binnen de volwassenenzorg op dit gebied ook diverse ontwikkelingen gaande.
conclusie Hoewel het belang van gedeelde besluitvorming alom onomstreden lijkt, staat de ggz nog aan het begin van implementatie van gedeelde besluitvorming. In de praktijk zijn nog diverse barrières te nemen. De ervaring met advisering en besluitvorming die binnen de jeugd-ggz is opgedaan, kan bij de verdere ontwikkeling van gedeelde besluitvorming in de ggz als voorbeeld dienen.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2015/5
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2023 Tijdschrift voor Psychiatrie