Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2015/11
  3. Diagnostic dilemma’s in child and adolesce...
Kinder- en jeugdpsychiatrie

Diagnostic dilemma’s in child and adolescent psychiatry

T. van Amelsvoort
Vorig artikel Volgend artikel

Christian Perring, Lloyd A. Wells

Oxford University Press, Oxford 2014 262 pagina’s, isbn 978-01-996-4575-6, £ 37,49

Dit boek bevat een verzameling hoofdstukken waarin diagnostische dilemma’s binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie vanuit een filosofisch/ethisch perspectief beschreven worden. Het bestaat uit twee delen, een eerste deel met acht hoofdstukken waarin algemene theoretische en conceptuele thema’s besproken worden en een tweede deel met zes hoofdstukken waarin specifieke stoornissen aan bod komen. De redacteuren Wells en Perring hebben zelf vijf van de veertien hoofdstukken geschreven. Op twee na, werken alle auteurs in de Verenigde Staten. Dit boek geeft de lezer geen update van de laatste wetenschappelijke bevindingen in het veld, maar wel stof tot nadenken over zaken die van belang kunnen zijn voor de dagelijkse klinische (Amerikaanse) praktijk. De achtergrond van de auteurs varieert van psychiater tot filosoof en ethicus.

De titel van het boek is misleidend en suggereert dat het vakgebied kinder- en jeugdpsychiatrie in haar geheel aan bod komt. De inhoud van de hoofdstukken weerspiegelt vooral de persoonlijke visies van de auteurs waarbij zij slechts een deel van de kinder- en jeugdpsychiatrie behandelen. Hoewel de hoofdstukken belangrijke thema’s bespreken zoals het concept ‘ziekte’, onze verantwoordelijkheid tegenover kinderen, familieperspectief, relatieproblemen en de geschiedenis van het vakgebied, zijn er opvallend veel hoofdstukken over adhd. Dit onderwerp krijgt over het algemeen veel aandacht, waardoor dit boek een vrij eenzijdige indruk geeft.

Het is niet duidelijk hoe de keuze voor de onderwerpen tot stand gekomen is. Dat is jammer en een gemiste kans. Verder is dit boek vooral vanuit een Amerikaans perspectief beschreven; een wereld waar centra bestaan waarin op basis van een enkele hersenscan een psychiatrische diagnose aan een kind wordt gegeven. Het tweede deel van het boek richt zich behalve op adhd ook op gedrags- en stemmingsstoornissen; de rest van de kinder- en jeugdpsychiatrische stoornissen komt niet of nauwelijks aan bod. Het boek is geschreven na het verschijnen van de dsm-5 en wordt mede als podium gebruikt om de nieuwe dsm van commentaar te voorzien.

Ik concludeer: een teleurstellend boek dat geen nieuwe inzichten geeft en misschien meer de Amerikaanse clinicus dient. Geen aanrader.

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2015/11
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie