Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 8 / 2023 Jaargang 65
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    8 / 2023

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2013/5
  3. Agressie en geweld tegen hulpverleners in ...
Oorspronkelijk artikel

Agressie en geweld tegen hulpverleners in de psychiatrie; aard, omvang en strafrechtelijke reactie

J.M. Harte, M.E. van Leeuwen, R. Theuws
Vorig artikel Volgend artikel

achtergrond De Nederlandse overheid en het openbaar ministerie vinden agressie en geweld tegen hulpverleners onacceptabel. Geldt dat ook voor geweld tegen hulpverleners in de psychiatrie?
doel Dit onderzoek beschrijft de aard en omvang van het geweld door patiënten tegen werknemers in de psychiatrie. Ook de eventuele strafrechtelijke reactie op dit geweld wordt in kaart gebracht.
methode Werknemers in de intramurale psychiatrie werd verzocht een anonieme online-enquête in te vullen waarin hun werd gevraagd naar hun ervaringen met geweld door patiënten in de afgelopen 5 jaar.
resultaten De 1534 respondenten meldden dat zij in hun werk te maken hadden gehad met relatief veel, soms zeer ernstig geweld, dat soms ernstige gevolgen had. 509 personen (33,2%) meldden geen gewelddadig incident, 197 mensen meldden één incident, 191 twee incidenten, 148 drie, 89 vier, 87 vijf en 313 meldden meer dan vijf incidenten; in totaal 2648 incidenten. Slechts een klein deel van het geweld dat gerapporteerd werd aan de politie, werd uiteindelijk vervolgd (69 van de 704 bij de politie gemelde gevallen). De slachtoffers werden slecht geïnformeerd over het strafrechtelijke vervolg van hun zaak.
conclusie De vraag of het geweld al dan niet het gevolg is van een psychiatrische stoornis mag geen rol spelen in de beslissing om het incident wel of niet aan te geven of te vervolgen. Behalve het begeleiden en informeren van werknemers die het slachtoffer zijn geworden, is het aan de ggz-instellingen om zich in te zetten voor de ontwikkeling en implementatie van een gericht vervolgingsbeleid.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2013/5
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2023 Tijdschrift voor Psychiatrie