Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 5 / 2023 Jaargang 65
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    5 / 2023

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2013/2
  3. Risicofactoren voor inactiviteit bij patië...
Oorspronkelijk artikel

Risicofactoren voor inactiviteit bij patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen in de langdurige zorg

D.E. Tenback, F. van Kessel, J. Jessurun, Y.J. Pijl, E.R. Heerdink, P.N. van Harten
Vorig artikel Volgend artikel

achtergrond Inactiviteit is een kernprobleem bij langdurig opgenomen psychiatrische patiënten. Er is weinig onderzoek gedaan naar variabelen die deze inactiviteit kunnen voorspellen en verklaren.
doel Het vinden van relaties tussen kenmerken (psychiatrische en farmacologische kenmerken, levensstijl en comorbiditeit) van patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen en inactiviteit.
methode Wij verrichtten een dwarsdoorsnedestudie in ggz Centraal, locatie Zon en Schild in Amersfoort en includeerden patiënten van februari tot juli 2011. Honderd patiënten die antipsychotica gebruikten en langdurig waren opgenomen in een psychiatrische kliniek, werden op de polikliniek bijwerkingen gescreend. Inactiviteit werd vastgesteld met een subschaal van de ‘Nurses’ Observation Scale for Inpatient Evaluation’ (nosie-30). Met gevalideerde vragenlijsten, lichamelijk onderzoek en databasegegevens werd aanvullende informatie verzameld en geanalyseerd. Enkel- en meervoudige regressieanalyses werden uitgevoerd om relaties op het spoor te komen.
resultaten De voorspelde variantie in het meervoudige regressieanalysemodel voor inactiviteit met de variabelen parkinsonisme, negatieve symptomen, metabool syndroom, diabetes, body-mass index (bmi), gebruik van eerste generatie antipsychotica en van een combinatie van de eerste en de tweede generatie antipsychotica was 31,3%. Leeftijd (β = 0,235; p = 0,04) en deze combinatietherapie van klassieke en atypische antipsychotica (β = 0,317; p = 0,04) hingen statistisch significant samen met inactiviteit.
conclusie Leeftijd en gebruik van de combinatie van twee generaties antipsychotica bleken samen te hangen met inactiviteit. Dwarsdoorsnedestudies kunnen geen causale verbanden aantonen, maar kunnen wel hypotheses genereren. Een mogelijke hypothese voor het verrassende verband tussen inactiviteit en de combinatie van antipsychotica zou zijn dat deze combinatie inactiviteit in de hand werkt.trefwoorden epidemiologie, inactiviteit, klinisch, langdurige zorg, schizofrenie

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2013/2
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2023 Tijdschrift voor Psychiatrie