Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2010/3
  3. Routine outcome monitoring voor patiënten ...
Essay

Routine outcome monitoring voor patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen; een consensusdocument

C.L. Mulder, M. van der Gaag, R. Bruggeman , W. Cahn, P.A.E. Delespaul, P. Dries, G. Faber, L. de Haan, F.M.M.A. van der Heijden, R.W. Kempen, E.S.G. Mogendorff, C.J. Slooff, S. Sytema, D. Wiersma, L. Wunderink, J. van Os
Vorig artikel Volgend artikel

achtergrond Routine outcome monitoring (rom) betreft het routinematig vaststellen van de toestand van de patiënt met behulp van instrumenten. Op dit moment is er nog geen consensus over de instrumenten voor rom bij patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (rom-epa).
doel Komen tot een gemeenschappelijke set aan instrumenten voor rom-epa in Nederland en Vlaanderen en onderling vergelijkbaar maken van rom-gegevens.
methode De Nationale Remissie Werkgroep heeft een consensusdocument opgesteld over rom-epa met de volgende onderwerpen: redenen voor rom-epa, domeinen voor rom-epa en bijbehorende instrumenten, logistiek en analyses van de data.
resultaten Patiënten met epa hebben problemen op meerdere gebieden. Deze kunnen in kaart worden gebracht door informatie te verzamelen over psychiatrische symptomen, verslaving, somatische problemen, algemeen functioneren, zorgbehoeften, kwaliteit van leven en tevredenheid met de zorg. Instrumenten die voor rom-epa in aanmerking komen, zijn kort, valide, betrouwbaar, meten meerdere domeinen, gaan uit van het perspectief van de patiënt en zijn gebruikt in (inter)nationaal onderzoek. De werkgroep adviseert dat instellingen kiezen uit de beperkte set voorgestelde instrumenten. Na aggregatie en standaardisatie van de scores kan vergelijkend onderzoek gedaan worden. Bij de interpretatie van rom-epa-gegevens is het belangrijk om gegevens over patiëntenpopulatie en toegepaste interventies in de analyse te betrekken.
conclusie Consensus over instrumenten voor rom-epa en de wijze van gebruik is mogelijk. Gebruik van dezelfde instrumenten zal leiden tot verbetering van de zorg, mogelijkheden voor vergelijking (benchmarking) en wetenschappelijk onderzoek.

 

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2010/3
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie