Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2010/12
  3. Understanding Suicide. Why We Don’t and Ho...
Stemmings- en angststoornissen

Understanding Suicide. Why We Don’t and How We Might

L. Timmerman
Vorig artikel Volgend artikel

Rogers, J.R., & Lester, D.

Hogrefe Publishing, Cambridge/Gottingen 2010 220 pagina’s, isbn 978-0-88937-359-4, € 34,50

De auteurs starten dit boek met een kritische beschouwing over de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van suïcidaliteit. Zij stellen dat er de laatste jaren geen nieuwe theorie over suïcidaliteit ontwikkeld is en geen nieuwe researchgebieden zijn betreden. Zij zijn van mening dat er meer vragen door eerder onderzoek naar suïcide zijn opgeroepen dan beantwoord. Met dit boek willen Rogers en Lester de basis leggen voor een nieuw begin van de research op het gebied van suïcide. Het boek geeft een overzicht van onderzoek en theorie op het gebied van suïcide startend met het klassieke werk van Durkheim, Le suicide, eind 19de eeuw, tot een who Mental Health Survey uit 2008. De benadering in dit boek is multidisciplinair, waarbij naast onderzoek op het gebied van de psychologie en psychiatrie ook bijdragen vanuit de sociologie en antropologie zijn opgenomen. Een aantal thema’s wordt in aparte hoofdstukken nader uitgediept zoals seksueel misbruik en suïcidaliteit, sekseverschillen, de suïcidale persoonlijkheid, beoordelingsinstrumenten van suïcidaliteit en het belang van sociale relaties. Er is in een apart deel van het boek uitvoerig aandacht voor methodologische problemen bij onderzoek naar suïcide en de auteurs leveren vele (105) constructieve aanbevelingen voor verder onderzoek en theorievorming. Praktische aanbevelingen voor de dagelijkse praktijk ontbreken echter. Noch psychotherapeutische interventies, noch de rol van psychofarmaca worden besproken. Clinici die een bruikbare en compacte gids voor de dagelijkse praktijk zoeken, zijn beter bediend met Goldney’s Suicide prevention in de serie Oxford Psychiatry Library zoals besproken in dit tijdschrift (2010, 474) of met McKeon’s Suicidal behavior, eveneens in dit tijdschrift besproken (2010, 475). Het boek van Rogers en Lester is met name op zijn plaats bij onderzoekers op het gebied van suïcidaliteit; het leent zich niet als een leerboek.

 

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2010/12
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie