Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers
    Over het tijdschrift Redactie Meetinstrumenten Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2009/7
  3. Emergencies in Psychiatry
Algemene psychiatrie

Emergencies in Psychiatry

J. De Fruyt
Vorig artikel Volgend artikel

Puri, B.K., & Treasaden, I.H.

Oxford University Press, Oxford 2008 339 pagina's, ISBN 978-0-19-853080-0, £ 19,95

Op de omslag geven de auteurs volgende beschrijving van deze pocketuitgave: een beknopte gids voor de praktische aanpak en vroegtijdige herkenning van psychiatrische urgenties, met een eenvoudig te volgen classificatie en gedetailleerde bespreking van alle mogelijke aspecten. Bij grondige lezing lijken deze doelstellingen niet gehaald. De beknoptheid betreft vooral de vorm (pocket), niet de inhoud. Praktische informatie is aanwezig (goed gebruik van tabellen en figuren), maar gaat verloren in het overaanbod van informatie. De auteurs grijpen het onderwerp van psychiatrische urgenties aan om een overzicht te geven van het reilen en zeilen in en buiten de psychiatrie. Hoewel uiteraard boeiend, is een beschrijving van bijvoorbeeld het syndroom van Othello, dat van De Clérambault en het couvadesyndroom te veel van het goede in een urgentiepsychiatrische pocket. Ook het vermelden van de vele psychiatrische stoornissen die zich voordoen in bijvoorbeeld de eerstelijnsgeneeskunde en het algemeen ziekenhuis is niet op zijn plaats. Andere voorbeelden van deze ijver zijn paragrafen over de benadering van stervenden, slechtnieuwsgesprek en cafeïnemisbruik. Te midden van deze informatieve overvloed is de beschrijving van de aanpak van alcoholgebonden stoornissen dan juist weer te beknopt. Opvallend is de sterk medische en soms defensieve invulling. In een rij van zeven primaire aandachtspunten staan op plaats één en twee: aandacht voor eigen veiligheid, veiligheid van staf en patiënt, en altijd een organische oorzaak in overweging nemen. Vele paragrafen handelen over louter medische onderwerpen, zoals resuscitatie, diabetische ketoacidose, bijt- en brandwonden, endocrinologische stoornissen. Medische opheldering in de spoedeisende psychiatrie is uiteraard belangrijk en wordt vaak verwaarloosd, maar deze krijgt hier te veel aandacht. De auteurs wijken af van de klassieke paden in de beschrijving van de spoedeisende psychiatrie. In de meeste handboeken kiest men voor een indeling volgens het primaire toestandsbeeld (transnosologisch) of voor een overzicht van de spoedgevallen die zich kunnen voordoen bij de verschillende psychiatrische stoornissen. De indeling van deze pocket lijkt zonder enige logica: soms gebaseerd op het primaire toestandsbeeld, soms op de stoornis en dan weer op de setting of op de mate van dringendheid. Het door de auteurs aangeboden pad is kronkelend en het risico van verdwalen is dus groot. De waarde van deze gids zit vooral in de vorm: een pocketuitgave die past in de zak van een doktersjas, maar: worden er nog doktersjassen gedragen? Voor de geduldige lezer is er een schat aan informatie aanwezig: behoorlijk correct en volledig. Alleen ontbreekt de sleutel om deze informatie gepast en snel te onthullen.

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2009/7
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie