Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 5 / 2025 Jaargang 67
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    5 / 2025

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2009/1
  3. Onderzoek naar rijgeschiktheid door de ps...
Oorspronkelijk artikel

Onderzoek naar rijgeschiktheid door de psychiater na rijden onder invloed; beschrijving van 101 overtreders en aanbevelingen voor preventie

I. Mekking-Pompen, D.P. Ravelli, H. Nijman
Vorig artikel Volgend artikel

achtergrond Alcoholgebruik in het verkeer vormt een evident risico voor verkeersongevallen. Er is een dalende trend in het rijden onder invloed, waarschijnlijk ten gevolge van handhaving en voorlichting, behalve wat betreft de 'zware overtreders' (alcoholpromillage > 1,3 bij aanhouding). Dergelijke zware overtreders alsmede recidivisten worden verplicht tot een onderzoek door een psychiater.
doel Bepalen van kenmerken van deze verplicht onderzochte overtreders, teneinde preventie te kunnen bevorderen.
methode Met dossieronderzoek werden van 101 overtreders bepaald: persoonskenmerken, gegevens rondom de overtredingen, alcoholanamnese, uitslagen van laboratoriumonderzoek, lichamelijk en psychiatrisch onderzoek en uitkomst van het onderzoek naar rijgeschiktheid. Middels beschrijvende statistiek werden de kenmerken van de groep geïnventariseerd en waar mogelijk vergeleken met die van de algemene bevolking.
resultaten De groep bestond vooral uit mannen van rond de 40 jaar, uit de lagere sociaaleconomische klasse, aangehouden vanwege afwijkend rijgedrag of het veroorzaken van een verkeersongeval. Bij 92% van de gevallen was er alcoholmisbruik of -afhankelijkheid met relatief vaak comorbide psychiatrische problematiek.
conclusie Verdergaande preventie is mogelijk door het verhogen van de sociale controle, het sneller opsporen van afwijkend rijgedrag en adequate, tijdige behandeling van de alcoholproblematiek en de daarmee samenhangende comorbiditeit.

trefwoorden

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2009/1
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2025 Tijdschrift voor Psychiatrie