Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2008/12
  3. Kom Binnen. Therapeutische ontmoetingen me...
Mentale retardatie en ontwikkelingsstoornissen

Kom Binnen. Therapeutische ontmoetingen met mensen met een verstandelijke handicap. Een praktijkboek voor hulpverleners en therapeuten. In de reeks SEN-publicaties

L. Baudewijns
Vorig artikel Volgend artikel

Vandeweerdt, M., Travers, E., & Bauwens, A.

Garant Uitgevers, Antwerpen/Apeldoorn 2007, ISBN 978-441-2244-2, € 15,40

Recent onderzoek en bevindingen uit de praktijk geven aan dat mensen met een verstandelijke beperking vaak worstelen met psychische problemen en/of gedragsproblemen. Deze doen ernstige afbreuk aan de kwaliteit van hun leven. Vanuit deze veronderstellingen steunde de provincie Vlaams-Brabant verscheidene nieuwe initiatieven die ondersteuning trachten te bieden aan personen met een complexe problematiek. Eén van deze initiatieven is het 'Kom Binnen'-project, een samenwerkingsverband tussen drie centra geestelijke gezondheidszorg (cggz) dat voornamelijk expertise wenst uit te bouwen in de therapeutische begeleiding van personen met een verstandelijke beperking en psychische problemen. Het psychiatrisch ziekenhuis St Kamillus in Bierbeek bood de nodige supervisie bij het opstarten van dit project. In dit boek beschrijven de therapeuten hoe het project tot stand kwam. In het eerste deel staat men vooral stil bij de complexe problematiek van mensen met een verstandelijke beperking en psychische en/of gedragsproblemen. De auteurs schetsen de moeilijkheden en de grenzen waarop men stuit in de zorg voor deze doelgroep. Daarnaast staan zij er ook bij stil wie er precies in deze doelgroep zitten en wat de meest voorkomende aanmeldingsklachten zijn. De auteurs beschrijven in het tweede deel het verloop van de therapie, van ontmoeting tot afronding en follow-up. Zij gaan vaak uit van zeer concrete situaties en casuïstiek, om over te gaan naar een algemenere beschrijving van het proces. In dit deel staan zij stil bij verschillende stromingen in de therapie en er worden concrete werkvormen aangereikt. Het derde deel behandelt de plaats van ambulante therapie binnen de zorg voor personen met complexe problematiek. Duidelijk voelbaar in deze beschrijving is de basisidee van volwaardig burgerschap. Personen met een dubbele diagnose moeten terecht kunnen in de reguliere zorg voor therapeutische ontmoetingen. Het boek geeft een mooie beschrijving van het tot stand komen van dit project en de manier waarop de therapeuten omgaan met hun 'cliënten'. Af en toe reikt het ook handvatten aan voor de begeleiding van psychische problemen, maar voor mensen die gewend zijn met deze doelgroep te werken, zijn deze niet echt nieuw. Conclusie: dit is een leuk boek om te lezen, niets meer.

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2008/12
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie