Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 7 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    7 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2008/12
  3. Gambling as an Addictive Behaviour. Impair...
Boekbespreking

Gambling as an Addictive Behaviour. Impaired Control, Harm Minimisation, Treatment and Prevention

Dickerson, M., & O'Conner, J.
Vorig artikel Volgend artikel
Cambridge University Press, uk 2006, ISBN 978-0-521-84701-8, £ 55

Het uitgangspunt van dit boekje (151 bladzijden zonder referenties): verminderde controle, in de breedste betekenis, is de kernconstructie van elk afhankelijkheidsprobleem en bekleedt dus ook een centrale rol in het conceptualiseren van de gokverslaving. Eigenlijk is dit boekje gebouwd rond de ontwikkeling van het psychometrisch instrument, de Scale of Gambling Choices (sgc), zelf gebaseerd op de Impaired Control Scale voor alcoholafhankelijkheid (Heather e.a. 1993), en rond de evolutie na factoranalyse van een 18-item- naar een 12-itemschaal. Liefhebbers van statistieken en constructie van meetinstrumenten komen hier aan hun trekken. Waarschijnlijk dagelijkse kost voor testpsychologen, maar persoonlijk heb ik er maar de helft of nog minder van begrepen. De testresultaten van de sgc werden vergeleken met de South Oaks Gambling Screen (sogs) en de Victorian Gambling Screen (vgs). Interessant was het gegeven - hoewel reeds bekend uit ander onderzoek - dat sterke positieve emoties tijdens het gokken en de graad van betrokkenheid bij het spel significante voorspellers waren van verminderde zelfcontrole bij mannen en vrouwen. Er waren wel geslachtsverschillen: vermindering van controle was gekoppeld aan voorafgaande negatieve emoties bij vrouwen en aan impulsiviteit en alcoholconsumptie bij mannen. Speculatieve interpretaties ter verklaring van deze gegevens van verminderde zelfcontrole bij regelmatige spelers wijzen op een conditionering, waarbij de cruciale bekrachtigers sterke 'positieve' emoties waren, uitgaande van voorafgaande subklinische niveaus van negatieve stemmingen bij vrouwen en persoonlijkheidskenmerken en alcoholgebruik bij mannen. De testresultaten van de sgc werden eveneens vergeleken met de cognitieve benadering volgens Ladouceur en Walker en met de fenomenen 'chasing' en 'urge'. De ondertitel vind ik misleidend. Er is in het boek weinig te vinden over 'harm minimisation', behandeling en preventie, tenzij bekeken vanuit de resultaten van de door de auteurs ontwikkelde test. Om meer informatie te verkrijgen over de verschillende behandelingsstrategieën en preventiemaatregelen betreffende gokverslaving moet de lezer andere publicaties raadplegen. Toch nog één anekdote, of waarom bij het lezen van elke publicatie iets opgestoken kan worden. De eerste gedetailleerde beschrijvingen van loterijen, bestemd om geld in het laatje te brengen van de organisatoren, werden gevonden in de middeleeuwse archieven van Brugge en Gent. Van 1465 tot 1474 werden maar liefst 13 loterijen gehouden in Brugge. De Bourgondische hertog hield een derde van de netto-opbrengsten voor zichzelf en de rest ging naar versterkingswerken van de stadswallen.

P. Roosen

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2008/12
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie