Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers
    Over het tijdschrift Redactie Meetinstrumenten Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2007/7
  3. Shunned. Discrimination against people wit...
Algemene psychiatrie

Shunned. Discrimination against people with mental illness

K.C.E.E.R. Catthoor
Vorig artikel Volgend artikel

Thornicroft, G.

Oxford University Press, New York 2006, ISBN 01-98579-09-88, £24,95

Shunned is het eerste stigmanaslagwerk dat op Europese bodem is verschenen en terecht veel (alles?) omvattend genoemd mag worden. Stigma en discriminatie in al zijn aspecten komen uitgebreid aan bod. Het ziet er sober, zelfs een beetje saai en onaantrekkelijk uit. De tekst is naar mijn gevoel te klein gedrukt, de voorbeelden zijn nog kleiner en nodigen daardoor jammer genoeg nauwelijks uit tot lezen. De illustraties zijn treffend, in zwartwit. Beeld en vormgeving maken ze afstotelijk, wat perfect past bij een boek over 'vermijden'. Graham Thornicroft is een veelschrijver (hij heeft meer dan 20 boeken en 160 artikelen op zijn naam staan) en op het vlak van stigma is hij een expert. Dat blijkt voor dit boek een garantie voor kwaliteit. In het eerste deel van het boek komen de beladen relaties van psychiatrische patiënten aan bod: relaties met hun familie, vrienden, collega's en hulpverleners. Aan deze laatste groep wijdt de auteur een volledig hoofdstuk, dat oneerbiedig 'Harmful helpers' heet. Het beschrijft zorgvuldig waarom hulpverleners bijdragen aan stigmatisatie door de bias in de patiëntenpopulatie waarmee ze geconfronteerd worden. In het tweede deel krijgt de beeldvorming van psychiatrische patiënten in de media veel aandacht, net als de desinformatie over het gevaar dat ze zouden vormen voor een veilige samenleving. Zelfstigma als logisch gevolg van deze maatschappelijke tendensen wordt besproken. In het laatste deel formuleert de auteur uitdagingen om stigmatisering te bestrijden, zowel voor professionals als voor alle anderen. De grootste waarde van dit boek is zijn allesomvattendheid. De hele stigmaliteratuur is doorploegd en alles wat maar enigszins relevant is voor het onderwerp komt aan de orde. De referentielijsten en websitevermeldingen zijn indrukwekkend. Wie zich in het onderwerp wil verdiepen, heeft aan dit ene boek ruim voldoende. Het kan terecht een naslagwerk worden genoemd.

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2007/7
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie