Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 7 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    7 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2007/2
  3. Schrijfopdrachten over aversieve ervaringe...
Oorspronkelijk artikel

Schrijfopdrachten over aversieve ervaringen sorteren geen effect bij patiënten met angststoornissen

N. Lammerts van Bueren
Vorig artikel Volgend artikel

achtergrond In verschillende onderzoeken werd aangetoond dat schrijfopdrachten over aversieve ervaringen een gunstig resultaat sorteren bij mensen met lichte klachten. Onderzoek naar het effect van deze methode bij patiënten is schaars.
doel Onderzoeken of het schrijven over aangrijpende gebeurtenissen ook gunstige effecten heeft op ernstige angstsymptomatologie.
methode Tweeëndertig patiënten met angststoornissen werden willekeurig toegewezen aan een experimentele groep of een controlegroep. Achttien patiënten kregen de opdracht om over hun meest aversieve levenservaring te schrijven. Veertien patiënten schreven over triviale onderwerpen. In een periode van twee weken voltooide elke patiënt vier schrijfsessies. Zes weken na de vierde sessie vond een laatste, follow-upsessie plaats. Angstsymptomatologie en stemming werden geoperationaliseerd aan de hand van de Symptom Checklist, de Penn State Worry Questionnaire, de Impact of Event Scale en de Profile of Mood State. Het directe effect van het schrijven op de stemming werd bepaald met behulp van een stemmingsmeter.
resultaten In de experimentele groep verslechterde de stemming gedurende korte tijd sterk. Multivariate analyses voor herhaalde metingen wezen niet op duidelijke effecten. Ook de kritische (groep × meting) interactie was niet significant. Bij follow-up zijn zowel de angstsymptomatologie als de stemming in de experimentele groep, in vergelijking met de controlegroep, niet verbeterd.
conclusie
Schrijven over aversieve ervaringen is, zoals in het verleden al veelvuldig beschreven is, zeer belastend voor patiënten (pain). De resultaten laten zien dat het schrijven over stressvolle ervaringen van nul en generlei waarde is om angstsymptomen te reduceren (no gain).

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2007/2
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie