Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2007/12
  3. Reconceiving Schizophrenia. In de reeks In...
Schizofrenie en psychose

Reconceiving Schizophrenia. In de reeks International Perspectives in Philosophy and Psychiatry (IPPP)

L. de Haan
Vorig artikel Volgend artikel

Chung, M.C., Fulford, K.W.M., & Graham, G.

Oxford University Press, New York 2007 341 pagina's, ISBN 978 01 9852 613 1, £29,95

Het is zeer de moeite waard om na te denken over schizofrenie. Dat is de conclusie na het lezen van dit boek, waaraan toonaangevende filosofen, psychologen en psychiaters een bijdrage hebben geleverd. Het bevat prachtige betogen zoals het hoofdstuk van Giovanni Stanghellini Schizophrenia and the sixth sense, waarin de auteur een uitspraak aanhaalt van een patiënt: 'Life is an illusion because it is seen through the brain'. De auteur beschrijft bijzonder kernachtig de ervaring die deel uitmaakt van de aantrekkingskracht van schizofrenie: 'If I let his/her words actualize in me the experiences he/she reports, instead of merely taking them as symptoms of an illness, the rock of certainties on which my life is basedmay be shaken in its most fundamental features.' Vervolgens maakt de auteur aannemelijk dat de ziekte schizofrenie twee wortels heeft. De eerste is een stoornis in het 'zelfbewustzijn' die leidt tot een 'verdingelijking' van waarneming, emoties en mentaal en lichamelijk functioneren. De tweede bestaat uit stoornissen in de integratie van waarnemingen, acties en intenties. Hierdoor ontstaan stoornissen in het sociale zelf en de intersubjectiviteit. Het verloren gaan van common sense leidt tot hypercognitiviteit waarin de patiënt bewust op zoek moet naar operante mechanismen in sociale interacties. Ook Wiggins en Schwartz komen in hun hoofdstuk over een fenomenologische-antropologische benadering tot een vergelijkbare analyse. Normaal wordt de op ons af komende complexiteit gereduceerd door automatische synthese. Wanneer dit verzwakt is, worden ruimte, tijd, causaliteit en 'objecthood' niet meer automatisch samengevoegd. De patiënt is dan te open naar de wereld en er is sprake van unbuilding of the world. Hallucinaties en wanen worden gezien als methoden om de complexiteit te reduceren. De antropologische benadering blijft onderbelicht in hun hoofdstuk. Het hoofdstuk van Kinderman en Bentall geeft een overtuigende dimensionele schets van het begrip 'achterdocht'. Toch worden parels afgewisseld met moeilijk te volgen stukken over indelingen in categorieën. Daarnaast zijn sommige auteurs vooral bezig met te beschrijven wie wat heeft bedacht en hoe zij daar net iets anders tegen aankijken. Dat is misschien spannend voor de 'incrowd', maar niet voor de geïnteresseerde psychiater. Over het geheel genomen vind ik dit toch een prachtig boek.

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2007/12
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie