Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 1 / 2023 Jaargang 65
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    1 / 2023

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2005/4
  3. De waarde van genotypering bij de diagnost...
Oorspronkelijk artikel

De waarde van genotypering bij de diagnostiek van de ziekte van Alzheimer

T. Albronda, J.E. Kootstra-Ross, M.G. Vollema, J. van der Weide, G. Klaverwijden †
Vorig artikel Volgend artikel

achtergrond Ante mortem wordt de diagnose ziekte van Alzheimer gesteld op basis van het klinisch beeld aan de hand van uiteenlopende criteria. De criteria van de National Institute of Neurological and Communicative Disorder and Stroke-Alzheimers's Disease and Related Disorder Association (nincds-adrda) worden hierbij gezien als 'gouden standaard'. Deze methode is echter zeer arbeidsintensief en in veel ziekenhuizen niet uitvoerbaar. Bij het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer wordt door ons vaak gebruikgemaakt van de Mini Mental State Examination (mmse) of de het cognitieve deel van de Cambridge Examination for Mental Disorders of the Elderly (camcog). doel   Onderzoeken of de voorspellende waarde van de mmse dan wel camcog ten opzichte van de nincds-adrda-criteria verhoogd kon worden door toevoeging van genotypering van de aan Alzheimer gerelateerde genen apolipoproteïne-E, α1-antichymotrypsine, preseniline-1 en tumornecrosefactor-α methode De onderzoekspopulatie bestond uit 223 patiënten en 100 controlepersonen. Op grond van de nincds-adrda-criteria leden 84 patiënten aan de ziekte van Alzheimer. Naast psychometrische testen werd van alle personen het genotype van mogelijke markers voor de ziekte van Alzheimer bepaald.
resultaten   Ten opzichte van de classificatie volgens de nincds-adrda-criteria hadden leeftijd, mmse en camcog samen een voorspellende waarde van 76%, de mmse had hier de grootste bijdrage aan. Toevoegen van genetische markers leidde niet tot een verbetering van de voorspellende waarde. conclusie   De genetische markers hadden in dit onderzoek voor de klinische diagnose ziekte van Alzheimer geen toegevoegde voorspellende waarde. Vooralsnog lijkt het niet zinvol in een klinische setting een genotypering uit te voeren.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2005/4
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2023 Tijdschrift voor Psychiatrie