Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2004/7
  3. Posttraumatic stress disorder: Malady or M...
Psychopathologie

Posttraumatic stress disorder: Malady or Myth?

O. van der Hart
Vorig artikel Volgend artikel

Brewin, C. R.

Yale University Press, New Haven 2003 271 pagina's, isnb 0 300 09984 3, £25,

Er bestaan tegenstrijdige visies op de aard van traumatische ervaringen en aan trauma gerelateerde stoornissen, de rol van het geheugen hierbij en de behandeling van deze stoornissen. Brewin bevindt zich in een unieke positie om deze gepolariseerde opvattingen op hun merites te beoordelen. Hij is hoogleraar klinische psychologie aan het University College te Londen en houdt zich intensief bezig met onderzoek op dit terrein, en hij is tevens psychotherapeut, gespecialiseerd in de behandeling van de posttraumatische stressstoornis (ptss). In dit boek contrasteert hij zogenoemde 'redders' - behandelaars die zich het lot van getraumatiseerde mensen aantrekken - en 'sceptici' - degenen die klinische bevindingen per definitie in twijfel trekken. Brewin concludeert uiteindelijk dat beide posities, ontdaan van hun meest extreme varianten, niet onverenigbaar zijn, maar elkaar kunnen aanvullen.

In zijn intrigerende betoog over de diagnostische categorie ptss concludeert Brewin dat er voldoende evidentie is verzameld om het voortbestaan ervan te rechtvaardigen. Hij biedt een uitstekende analyse van de risicofactoren die eraan kunnen bijdragen dat iemand ptss ontwikkelt na een schokkende gebeurtenis. In zijn psychologische verhandeling over de aan trauma gerelateerde identiteitsproblemen, beklemtoont hij dat een verklaring die uitgaat van multiple selves hier het meest recht aan doet. Brewins klinische kwaliteiten, en zijn onderzoekskwaliteiten en theoretische kwaliteiten komen goed tot hun recht in zijn verhandeling over de aard van herinneringen aan trauma. Hij richt de aandacht op het feit dat overlevenden enerzijds zich hun trauma's maar al te goed herinneren en anderzijds in hun geheugen lacunes voor ten minste de meest bedreigende aspecten van deze trauma's kunnen hebben. Hij gaat uitvoerig in op zijn zogeheten dual representation theory. Deze theorie impliceert dat herstel van ptss niet voortvloeit uit de transformatie van fragmentarische, sterk affectief geladen traumatische herinneringen in narratieve herinneringen aan overweldigende gebeurtenissen, maar dat het gaat om de ontwikkeling van deze narratieve herinneringen naast de onuitwisbare traumatische herinneringen. De narratieve herinneringen, gecorrigeerd voor denkfouten die tijdens of na het trauma zijn opgetreden, zouden een inhiberende werking uitoefenen op de reactivering van traumatische herinneringen.

In zijn conclusie beklemtoont Brewin de beperkingen van de sceptische houding. Weliswaar kan deze houding leiden tot het identificeren van mensen die ptss nabootsen en van slachtoffers van een ongeschikte therapie. Het grote risico is dat door deze houding veel werkelijk lijden over het hoofd gezien, geminimaliseerd en vaak zelfs verergerd wordt.

Mede door het zorgvuldige betoog en de unieke combinatie van onderzoeksbevindingen en klinische observaties, is Posttraumatic stress disorder: Malady or Myth? een uitstekend boek: van harte aanbevolen. Ik heb slechts één punt van kritiek. Hoewel Brewin aandacht besteedt aan de comorbiditeit van ptss, komt het hele spectrum van aan trauma gerelateerde stoornissen onvoldoende uit de verf.

 

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2004/7
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie