Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2004/4
  3. Psychiatrische behandeling na een inbewari...
Oorspronkelijk artikel

Psychiatrische behandeling na een inbewaringstelling1

L. van der Post, J. Peen, R.A. Schoevers, J. Dekker
Vorig artikel Volgend artikel

achtergrond Sinds 1992 is het aantal inbewaringstellingen in Nederland opvallend gestegen. In Amsterdam is er zelfs sprake van een verdrievoudiging. Dit brengt een toegenomen belasting met zich mee voor de openbare geestelijke gezondheidszorg, de psychiatrische klinieken, de politie, de burgermeester en de rechtbank. De indruk bestaat dat door een inbewaringstelling (ibs) een vastgelopen psychiatrische behandeling weer op gang kan komen, maar deze mening is tot nu toe niet wetenschappelijk getoetst.
doel Door middel van een retrospectief onderzoek van een cohort inbewaringgestelde patiënten een antwoord krijgen op de vraag: leidt een opname met ibs tot psychiatrische behandeling?
methode Uit een cohort van 101 patiënten met ibs, geïndiceerd door de Krisisdienst van Mentrum ggz, zijn 73 dossiers bestudeerd waarin zich een ontslagbrief van de ibs-opname bevond.De volgende data zijn verzameld: diagnose, duur opname, wijze waarop de ibs werd beëindigd, vervolg van behandeling na beëindiging van de ibs en het voorschrijven van medicijnen tijdens opname.
resultaten Bij het einde van de ibs zijn drie groepen te onderscheiden. Van de 'snelle vertrekkers' (40%) wordt niet duidelijk of er een psychiatrische behandeling is gestart. Driekwart van de 'vrijwillige blijvers' gaat tijdens de opname medicijnen gebruiken. Van de 'gedwongen blijvers' gaat 84% dat doen.
conclusie Er zijn aanwijzingen dat voor 50 à 60% van de patiënten door de ibs de psychiatrische behandeling (weer) op gang wordt gebracht. Over 40% van hen kan op basis van dit onderzoek geen uitspraak gedaan worden. Prospectief onderzoek is nodig om na te gaan in hoeverre een ibs tot een daadwerkelijk succesvolle behandeling leidt.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2004/4
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie