Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 5 / 2023 Jaargang 65
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    5 / 2023

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2003/12
  3. Depressie & internet
Internet-artikel

Depressie & internet

G. van Asten, G. Pieters, S. Joos
Vorig artikel Volgend artikel

achtergrond Internet neemt als bron van informatie over gezondheidsproblemen een steeds belangrijker plaats in, zowel voor de hulpverlener, als voor de patiënt en zijn familie. Onderzoek naar de kwaliteit en accuraatheid van de aangeboden informatie is beperkt, zeker in het Nederlandse taalgebied.
doel Evaluatie van de kwaliteit van informatie op Nederlandstalige websites over depressie, identificatie van mogelijke kwaliteitsindicatoren en het formuleren van richtlijnen voor een verantwoorde integratie van website-informatie in de psychiatrische zorgverlening.
methode Een selectie van 34 Nederlandstalige 'depressiesites' werd op basis van 40 vooropgestelde criteria beoordeeld op de kwaliteit van informatie over de symptomen, de diagnose en de behandeling van depressie.
resultaten De aangeboden informatie is over het algemeen van goede kwaliteit. Deze beperkt zich echter te vaak tot de elementaire criteria overeenkomstig de dsm-iv-tr. De aangeboden informatie wordt te weinig binnen een bredere en therapeutische context geplaatst. In tegenstelling tot de traditionele medische literatuur is bronvermelding niet geschikt als parameter voor kwaliteit. Medewerking door professionele hulpverleners blijkt de meest plausibele parameter te zijn voor kwaliteit van website-informatie.
conclusie Als hulpverlener is het verantwoord de patiënt en zijn familie voor meer informatie te verwijzen naar de Nederlandstalige websites over depressie, onder voorwaarde dat dit gebeurt binnen een bredere, therapeutische context. Websites waaraan professionele hulpverleners meewerken, verdienen de voorkeur.

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2003/12
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2023 Tijdschrift voor Psychiatrie