Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2002/10
  3. Epidemiologie van schizofrenie bij migrant...
State-of-the-art-artikel

Epidemiologie van schizofrenie bij migranten in Nederland

J.-P. Selten
Vorig artikel Volgend artikel

achtergrond In diverse publicaties is een verhoogde frequentie van schizofrenie beschreven bij bepaalde groepen migranten in Nederland.
doel Beantwoording van twee vragen: (1) Wat is er bekend over incidentie en prevalentie? (2) Wat is er bekend over mogelijke oorzaken?
methode Literatuuronderzoek met behulp van Medline over de periode 1970 tot 2002 (april) en via de inhoudsopgaven van het Tijdschrift voor Psychiatrie en het Maandblad voor de Geestelijke Volksgezondheid (jaargangen 1985-2001). Tevens wordt onderzoek in het buitenland in beschouwing genomen.
resultaten Bij de eerste generatie migranten is er een sterk verhoogde incidentie van schizofrenie bij mannen en vrouwen geboren in Suriname of op de Nederlandse Antillen, en bij mannen geboren in Marokko. Er is geen verhoogde incidentie bij Marokkaanse vrouwen of bij Turkse personen. Bij de tweede generatie is een sterk verhoogde incidentie gevonden bij Marokkanen en Surinamers. Misbruik van drugs lijkt niet de verklaring. Selectieve migratie kan niet de enige verklaring zijn voor de bevindingen bij Surinamers.
conclusie Als de frequenties in de landen van herkomst niet verhoogd zijn, dan is migratie een belangrijke risicofactor voor schizofrenie. De verhoogde cijfers voor de eerste én de tweede generatie pleiten tegen een louter 'biologische' oorzaak. Het is meer waarschijnlijk dat sociale factoren de stoornis in de hand werken bij genetisch kwetsbare personen, maar de exacte pathogenese moet nog opgehelderd worden.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2002/10
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie