Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 5 / 2025 Jaargang 67
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    5 / 2025

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 2000/6
  3. Richtlijnen voor klinische diagnostiek van...
Overzichtsartikel

Richtlijnen voor klinische diagnostiek van dsm-iv-persoonlijkheidsstoornissen

R. Verheul, W. van den Brink, Ph. Spinhoven, R. Haringsma
Vorig artikel Volgend artikel

achtergrond Klinische diagnostiek van persoonlijkheidsstoornissen is onvoldoende betrouwbaar en valide. Er bestaat in de klinische praktijk geen consensus over de meest aangewezen diagnostische procedure.
doel In dit artikel worden richtlijnen geformuleerd voor klinische diagnostiek van dsm-iv persoonlijkheidsstoornissen.
methode Als uitgangspunt voor deze overzichtsstudie van diagnostische procedures voor de klinische diagnostiek van persoonlijkheidsstoornissen zijn drie kwaliteitseisen gekozen: betrouwbaarheid, validiteit en uitvoerbaarheid. De bestaande meetmethoden worden systematisch geëvalueerd aan de hand van deze criteria, alvorens te komen tot richtlijnen waarbij getracht wordt een optimale balans te bereiken in de mate waarin aan deze criteria is voldaan.
resultaten De betrouwbaarheid van de meting is gebaat bij structurering van de dataverzameling en standaardisatie van de scoring. Hiertoe vormt een semi-gestructureerd interview het beste middel. Als waarborgen voor voldoende validiteit worden aangemerkt: de beschikbaarheid van anamnestische gegevens, multipele bronnen van informatie en heldere operationele definities van de algemene en specifieke diagnostische criteria. In het kader van de uitvoerbaarheid wordt bepleit om, voorafgaande aan het afnemen van het semi-gestructureerde interview, onderzoekshypothesen te genereren op basis van een combinatie van een screeningsvragenlijst, klinische indrukken, en eventueel andere informatiebronnen.
conclusies Betrouwbare en valide diagnostiek van persoonlijkheidsstoornissen is een veeleisende taak die zowel voldoende kennis van dsm-iv als uitgebreide en intensieve training in het afnemen van een semi-gestructureerd interviewschema vereist.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 2000/6
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2025 Tijdschrift voor Psychiatrie