Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 5 / 2025 Jaargang 67
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    5 / 2025

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 1994/10
  3. Foetale ontwikkeling en schizofrenie: evid...
Oorspronkelijk artikel

Foetale ontwikkeling en schizofrenie: evidentie uit post mortem onderzoek

L.M. Talamini, J. Korf
Vorig artikel Volgend artikel

Post mortem onderzoek heeft dusver geen, of weinig, consistente aanwijzingen geleverd voor een dopaminerge pathogenese van schizofrenie. Wel is er evidentie voor een aandoening van de limbische allocortex, met name van het entorhinale gebied. Gezien het type afwijkingen dat gevonden wordt en de afwezigheid van gliosis, of een gliotisch litteken, is een laat letsel niet aannemelijk; de evidentie wijst eerder op een stoornis van de neurale aanleg. Het is denkbaar dat de frontale associatie gebieden, vanwege hun nauwe connectie met de aangedane allocorticale gebieden, secundair gestoord zijn in hun connectionele ontwikkeling en volwassen fysiologie. Dringend noodzakelijk voor verder onderzoek naar de pathogenese van schizofrenie is een betere beschikbaarheid van post mortem materiaal met een kort post mortem delay en een klinisch goede diagnose. Voor biochemische studies is vooral materiaal van relatief jonge schizofrenen gewenst, ter uitsluiting van effecten van farmacotherapie.

De oorzaak van schizofrenie is vooralsnog niet bekend. Toch zijn er inmiddels steeds meer aanwijzingen die duiden op een ontwikkelingsstoornis van het centraal zenuwstelsel. Deze aanwijzingen zijn merendeels afkomstig uit post mortem onderzoek. Daarbij kan op directe wijze de cellulaire pathologie van een aandoening worden bestudeerd, hetgeen belangrijk inzicht kan verschaffen in de pathogenese. In het geval van schizofrenie heeft post mortem onderzoek inmiddels een aantal opmerkelijke gegevens opgeleverd waarvan in het volgende een beperkt overzicht zal worden gegeven.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 1994/10
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2025 Tijdschrift voor Psychiatrie