Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 5 / 2025 Jaargang 67
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    5 / 2025

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Nummer 1969/1
  3. Anorexie als symptoom
Korte bijdrage

Anorexie als symptoom

Th. Hart de Ruyter
Vorig artikel Volgend artikel

Het symptoom anorexie kan bij kinderen diverse oorzaken hebben; terwijl de achtergrond zeer verschillend kan zijn.
Uitvoerig wordt ingegaan op de anorexie van het meisje in de (pre)puberteit. Op grond van literatuur en onderzoek van zeven gevallen wordt de anorexie hier gezien als een enkel — zij het belangrijk — onderdeel van een afweerorganisatie, waarbij het orale aandrift-afweer conflict centraal staat. De anorexie is een preverbaal afweermechanisme met een duidelijke alarmfunctie: een 'body language form of acting-out' (FRAZIER).
Schrijver meent dat het gewenst is een onderscheid te maken tussen de vrij gemakkelijk te behandelen anorexia 'nervosa' en de anorexia 'mentalis'. Bij de laatste vorm staan naast een depressie met sterke schuldgevoelens waanachtige voorstellingen over orale bezwangering op de voorgrond. Het door de (pre)puberteit geluxeerde aandrift-afweer conflict in de orale sfeer stoelt bij de anorexia mentalis op een gebrekkige ontwikkeling van de Ik-functies als gevolg van een zeer vroege stoornis in de moeder-kind relatie. De afweer van de sexualiteit wordt verschoven naar de afweer van de vraatzucht. De angst om de controle te verliezen over de orale 'intake' leidt tot een vrijwel complete anorexie. Hierbij staat de krampachtige symbiotische gebondenheid aan de moeder elke verdere ontwikkeling op emotioneel en sexueel gebied in de weg.
Aan de hand van twee langdurig behandelde gevallen uit deze laatste groep worden enkele opmerkingen gemaakt over de eisen, die aan een behandeling moeten worden gesteld om een werkelijke genezing mogelijk te maken.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp

Editie

Dit artikel is onderdeel van: Editie 1969/1
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2025 Tijdschrift voor Psychiatrie