Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 7 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    7 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Artikelen
  3. ROM: gedragsnorm of dwangmaatregel? Overw...
Essay

ROM: gedragsnorm of dwangmaatregel? Overwegingen bij het themanummer over routine outcome monitoring

J. van Os, R. Kahn, D. Denys, R.A. Schoevers, A.T.F. Beekman, W.J.G. Hoogendijk, A.M. van Hemert, P.P.G. Hodiamont, F. Scheepers, Ph. A.E.G. Delespaul, A.F.G Leentjens

achtergrond De kosten van de ggz zijn mogelijk meer gestegen dan die van andere sectoren in de gezondheidszorg. In een poging deze kosten te reduceren, proberen beleidsmakers enerzijds een selectieve financiële drempel op te werpen voor mensen die psychische zorg vragen, en anderzijds een systeem van prestatiebekostiging in te voeren op basis van data verkregen met routine outcome monitoring (rom). Er dreigt misbruik van klinische data die door hulpverleners zijn verzameld, nu zorgverzekeraars en ggz Nederland instellingen willen verplichten om data te leveren aan de Stichting Benchmark ggz (sbg). De sbg moet het mogelijk maken om ‘prestaties’ te vergelijken tussen instellingen.
doel Nadere bestudering van het sbg-project met een focus op wetenschappelijke validiteit.
methode Kwalitatieve review en analyse.
resultaten Beschouwing leert dat benchmarken op basis van rom-data in Nederland, zoals voorgesteld door sbg en zorgverzekeraars, wetenschappelijke noch medisch-ethische toetsing kan doorstaan. De voornaamste problemen zijn: bias, confounding, mix van gebruikte instrumenten, lage sensitiviteit en het vergroten van de kosten in de ggz door onnodige en omstreden copyrightuitgaven aan commerciële partijen.
conclusie Wij ontraden invoering van deze dure en onwetenschappelijke bureaucratische maatregel in de gestaag uitdijende management-registratie-controlecyclus van de ggz, zeker daar nog niet alle betrokken partijen hun fiat hebben gegeven. Dan ontstaat de ruimte om een wetenschappelijk gevalideerd benchmarkingsysteem te ontwerpen dat kan bijdragen aan efficiënter gebruik van schaarse middelen.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie