Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Artikelen
  3. Voorkom suicide! Evidence-based suïcidepre...
Boekbespreking

Voorkom suicide! Evidence-based suïcidepreventie in Friesland

J. De Keijser
W-102

inhoud van de workshop In het project 'Voorkom suïcide' van ggz Friesland wordt sinds vier jaar een proactief preventiebeleid gevoerd. Er bestaan vaste afspraken met ketenpartners en ook ggz-professionals zijn getraind. Martin Steendam beschrijft de kracht van de ketenbenadering. Hij trekt een parallel met de keten van de suïcidale patiënt en zijn directe omgeving, familie, hulpverlening et cetera. Dat gebeurt door samen zorgvuldig een behandelplan en crisissignaleringsplan op te stellen en daarin ook de vips te betrekken. Toon Rutgers onderbouwt de stelling dat contact maken bij suïcidaliteit (doorvragen, zicht krijgen op motieven) veel belangrijker is dan het maken van non-suïcidecontracten. Het klinisch gevoel van betrouwbaarheid blijft de belangrijkste graadmeter, samen met overleg met een collega en een tweede opinie van een collega. Jos de Keijser demonstreert delen uit een interventie die is ontwikkeld om de recidieven van suïcidepogers te verminderen. Brown e.a. (2005) toonden aan dat cognitieve gedragstherapie effectief is. Deze is in Friesland geïmplementeerd. De belemmerende en bevorderende factoren bij de implementatie van evidence-based interventies ten bate van suïcidepreventie in Friesland worden kritisch gevolgd. Marieke de Groot presenteert een aantal voorlopige kwalitatieve resultaten van het implementatieproces en kwantitatieve bevindingen van het effect van de cognitiefgedragstherapeutische behandeling. We willen tot slot met de deelnemers de vooren nadelen van deze benadering bespreken.
vorm Vier samenhangende inleidingen met demonstratie ter illustratie; aan het eind discussie.
leerdoel De deelnemers zijn in staat bewust met risico-onderzoek bij suïcidale personen om te gaan, krijgen manieren aangereikt om suïcidale personen te bejegenen en zijn in staat te indiceren voor een interventie voor suïcidepogers. Daarnaast hebben de deelnemers overzicht van een ketengewijze aanpak van suïcidepreventie.

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie