Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 7 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    7 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Artikelen
  3. Impulsiviteit bij het rubinstein-taybisynd...
Boekbespreking

Impulsiviteit bij het rubinstein-taybisyndroom

W.M.A. Verhoeven, H.J.H. Kuijpers, E. WingbermÜHle, J.I.M. Egger, S. Tuinier
P-19

achtergrond Een patiënt van 35 jaar werd verwezen voor een medicatieadvies wegens klachten over woedeaanvallen en impulsief gedrag. Een specifieke diagnose was niet gesteld, ondanks het bestaan van ontwikkelingsproblemen, een verlaagd iq en somatische afwijkingen.

doel Vergroten van de alertheid op genetische syndromen in de psychiatrie.

methode De patiënt werd verwezen naar een klinisch geneticus en de literatuur over het gediagnosticeerde syndroom werd nagegaan aan de hand van een zoekactie in Pubmed.

resultaten De ontwikkelingsanamnese liet voedingsstoornissen zien, vertraagde ontwikkeling van functies, achterblijvende schoolprestaties en de noodzaak van bijzonder onderwijs. Zijn sociale vaardigheden waren beperkt. Als kind werd hij geopereerd wegens een benigne thymoom en een niet ingedaalde testis. Vanaf zijn 19de jaar werkte hij in een sociale werkvoorziening en uiteindelijk trouwde hij op 33-jarige leeftijd. Bij psychiatrisch onderzoek bleken lichte depressieve klachten te bestaan. Hij had een totaal iq van 74 (Wechsler Adult Intelligence Scale; wais-iii) en hij vertoonde aandachtsproblemen, een trage informatieverwerking en een verhoogde afleidbaarheid. Bij somatisch onderzoek werden naast een kleine gestalte faciale dysmorfieën gezien en brede duimen en tenen. De klinisch geneticus stelde op grond van de ontwikkeling, de somatische voorgeschiedenis en de dismorfieën de diagnose rubinstein- taybisyndroom. Het syndroom ontstaat door een afwijking ter plaatse van 16p13.3 en de diagnose wordt op grond van het klinische beeld gesteld. Gegevens over psychiatrische comorbiditeit zijn schaars en ze betreffen voornamelijk stemmingsstoornissen, ocd-achtige symptomen en impulsief gedrag. Onderhoudsbehandeling met 20 mg citalopram per dag leidde tot een opmerkelijke duurzame verbetering van de klachten.

conclusie Een verminderde intelligentie en het vermoeden van bestaan van dysmorfieën moeten altijd leiden tot een consult van een klinisch geneticus. Bij het vinden van een genetisch syndroom is het zeer wenselijk psychiatrische comorbiditeit te publiceren, zodat geleidelijk meer kennis ontstaat over klachten en de behandelbaarheid ervan.

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie