Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers
    Over het tijdschrift Redactie Meetinstrumenten Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Artikelen
  3. Measuring Psychopathology
Psychopathologie

Measuring Psychopathology

W.A. Nolen

Farmer, A., McGuffin, P., & Williams, J.

Oxford University Press, Oxford 2002 230 pagina's, ISBN 0 19 263080 6, € 24,50

De afgelopen jaren zijn diverse Engelstalige boeken verschenen over het meten van psychopathologie en in het bijzonder over het gebruik van meetinstrumenten daarbij. Twee van deze boeken zijn uitgegeven door de American Psychiatric Association. Het eerste en meest omvangrijke van de twee, onder redactie van Rush e.a. (American Psychiatric Association 2000), is een naslagwerk waarin allerlei denkbare meetinstrumenten worden besproken en deels ook integraal (in de vorm van een cd-rom) zijn opgenomen. Het tweede, onder redactie van Ishak e.a. (2002), geeft een zeer goed inzicht in wanneer en hoe gebruik te maken van meetinstrumenten en in hoe tussen meetinstrumenten te kiezen bij de beoordeling van de diverse syndromen en ook van diverse algemene aspecten zoals kwaliteit van leven.

Het hier besproken boek is van Engelse auteurs. Het is wat breder van opzet, maar ook meer globaal en daardoor minder handig als een naslagwerk dan de hierboven genoemde boeken uit de vs. In het eerste hoofdstuk wordt besproken wat psychopathologie en classificatie inhouden.

In hoofdstuk 2 komen de diverse symptomen aan de orde, maar minder gedegen en minder uitgebreid dan in het uitstekende Nederlandse boek van Hengeveld & Schudel (1997). Hoofdstuk 3 bespreekt de twee bekendste classificatiesystemen (dsm en icd): meer een historisch overzicht dan voor de lezer nuttige klinische informatie. Hoofdstuk 4 legt uit wat verstaan wordt onder validiteit en betrouwbaarheid. Vervolgens komen in de hoofdstukken 5 tot 9 onder meer diverse diagnostische interviews, beoordelingsschalen, alsmede de toepassing daarvan bij speciale groepen en bij persoonlijkheidsstoornissen aan de orde. Helaas biedt het boek over al deze instrumenten weinig concrete informatie.

Samenvattend: het boek is niet erg nuttig. Als naslagwerk acht ik de twee genoemde boeken uit de vs veel zinvoller, en als introductie in de psychiatrische diagnostiek geef ik de voorkeur aan het boek van Hengeveld & Schudel.

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie