Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 5 / 2023 Jaargang 65
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    5 / 2023

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Artikelen
  3. Begeleidingsintensiteit van bewoners in be...
Oorspronkelijk artikel

Begeleidingsintensiteit van bewoners in beschermende woonvormen

A.M. Coumans, J. Lammers, R. Schellings, M.J. Haveman

Dit artikel doet verslag van een cross-sectioneel onderzoek naar determinanten voor het inschatten van de begeleidingsintensiteit, zoals vastgesteld door de staf binnen de sector beschermd wonen. De steekproef van 1359 bewoners werd getrokken uit 20 van de 40 Regionale Instellingen voor Beschermd Wonen (ribw's) en 5 van de 9 Psychiatrische Woonvoorzieningen (pwv's). De gegevens werden geanalyseerd door middel van een logistische regressieanalyse, waarbij voor de onderlinge invloed van de variabelen gecorrigeerd is. Doel van dit onderzoek was het ontwikkelen van een diagnostisch model waarmee de begeleidingsintensiteit van de bewoner op basis van een aantal determinanten kan worden ingeschat.
Uit de resultaten blijkt dat jongeren (18-25 jaar) en vrouwen een verhoogde kans hebben om als begeleidingsintensief te worden ingeschat. Daarnaast blijken ook bewoners met een geringe basale zelfredzaamheid, geringe huishoudelijke vaardigheden, een geringe interne en externe sociale integratie, agressief gedrag, veel somatische klachten en behoefte aan veel begeleiding bij het omgaan met medicatie als begeleidingsintensief te worden ingeschat. Opmerkelijk is dat als men voor deze variabelen corrigeert een hogere leeftijd helemaal niet als begeleidingsintensief blijkt te worden ingeschat. Ook blijken niet alle diagnostische groepen die de Nederlandse Vereniging van Beschermende Woonvormen (nvbw; sinds 1 juli 1997 opgegaan in Geestelijke Gezondheids Zorg [ggz-] Nederland) in haar publicaties noemt, daadwerkelijk begeleidingsintensief te zijn.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2023 Tijdschrift voor Psychiatrie