Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Laatste nummer Vorige nummer
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Laatste nummer
    Nummer 5 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    5 / 2022

    Naar nummer
  • Accreditatie
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Artikelen
  3. Psychiatrische diagnostiek en het dsm-systeem
Overzichtsartikel

Psychiatrische diagnostiek en het dsm-systeem

R.A. Jongedijk

achtergrond Binnen de geestelijke gezondheidszorg is het diagnostische classificatiesysteem dsm-iv (Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders, vierde editie) toonaangevend geworden. Het systeem wordt steeds meer beschouwd als standaard voor psychiatrische classificatie. De dsm wordt echter niet altijd op een juiste wijze gebruikt en gebruikers realiseren zich vaak onvoldoende welke de voordelen en de nadelen zijn. Dit kan aanzienlijke consequenties hebben voor het wetenschappelijke, het behandeltechnische en het maatschappelijke domein van de psychiatrie.
doel Het bespreken van de belangrijkste voordelen en nadelen van het dsm-systeem.
methode Literatuuronderzoek met behulp van Medline over de periode 1996-1999 met als trefwoorden 'dsm', ' dsm-classification', 'psychiatric classification' en 'psychiatric diagnosis'.
resultaten Naast enkele belangrijke voordelen worden in de literatuur vooral ook belangrijke nadelen en zelfs gevaren van de dsm besproken. Deze hebben betrekking op het onjuiste en oneigenlijke gebruik, maar ook op de theoretische en wetenschappelijke grondslagen van het dsm-systeem.
conclusie De dsm heeft een grote waarde voor de psychiatrie, vooral waar het gaat om het vergroten van de betrouwbaarheid van de psychiatrische diagnostiek. Van de beschreven nadelen dient echter iedere clinicus zich terdege bewust te zijn. De nadelen kunnen deels worden ondervangen door toegevoegde alternatieve diagnostische systemen of gestandaardiseerde meetinstrumenten te gebruiken. Feit blijft dat men nooit zonder (subjectieve) klinische oordeelsvorming kan. Hieruit volgt dat een brede en langdurige opleiding en training van groot belang is bij het aanleren van psychiatrisch diagnostische vaardigheden.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie