Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 7 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    7 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Artikelen
  3. Risico's van de parenterale behandeling va...
Korte bijdrage

Risico's van de parenterale behandeling van acute agitatie

M.M. Boomsma, O. Mengels, R.W. van Olden

achtergrond  Acute agitatie is een medisch noodgeval dat direct ingrijpen vereist. Echter, ook aan de behandeling zijn risico's verbonden.
doel  Door middel van literatuuronderzoek inventariseren: (1) wat de risico's van medicamenteuze interventies bij psychiatrische crisissituaties zijn; (2) aan welke parenterale medicamenten deze risico's verbonden zijn; en (3) wat de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen en interventies zijn.
methode  De PubMed-database is geraadpleegd met de volgende trefwoorden: 'parenteral', antipsychotics', 'benzodiazepines', 'acute agitation', 'crisis intervention' en 'fatalities'.
resultaten  Van verscheidene parenterale antipsychotica is bekend dat ze cardiotoxisch kunnen zijn en/of hypotensieve effecten kunnen hebben. Daarnaast kunnen parenterale antipsychotica acute bewegingsstoornissen veroorzaken, waaronder een laryngospasme. Overmatige sedatie met ademhalingsdepressie kan het gevolg zijn van (parenterale) benzodiazepinen.
conclusie  Aan parenterale toediening van alle psychofarmaca zijn risico's verbonden die levensbedreigend kunnen zijn. Wanneer men genoodzaakt is tot het parenteraal toedienen van medicatie aan een geagiteerde patiënt, moet dit onder omstandigheden gebeuren waarin adequate controle van de patiënt plaats kan vinden en waarbij de benodigde middelen aanwezig zijn om levensbedreigende bijwerkingen te behandelen.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie