Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 3 / 2023 Jaargang 65
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    3 / 2023

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Artikelen
  3. Verslagleggen in de ggz. Snel, helder en A...
Boekbespreking

Verslagleggen in de ggz. Snel, helder en AVG-proof

Nicole Baars, Eline Janssen
Uitgeverij Boom Amsterdam 2021, 176 pagina’s, ISBN 978-90-244-3643-9, € 21,50

Verslaglegging is misschien wel één van de belangrijkste onderdelen van ieder medisch consult. Nicole Baars en Eline Janssen zijn beiden neerlandica, en hebben zich gespecialiseerd tot schrijftrainer in de ggz. Samen schreven zij Verslagleggen in de ggz. Snel, helder en AVG-proof.

Na een inleidend hoofdstuk en een hoofdstuk over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geven zij adviezen om helder en overzichtelijk te schrijven. Zij adviseren bijvoorbeeld het gebruik van vooraf opgeschreven kernwoorden. In het tweede deel bespreken ze verschillende typen verslagen, zoals een intakeverslag en een behandelplan.

Het boek is wellicht nuttig voor sommige beroepsgroepen in de ggz, maar voor psychiaters en aiossen met enige ervaring biedt het weinig nieuws. De informele schrijfstijl met korte zinnen waarbij de lezer met ‘je’ wordt aangesproken, wekt hier en daar lichte irritatie op. Ook inhoudelijk leidt het streven naar duidelijkheid geregeld tot teveel simplisme. Het psychiatrisch onderzoek, toch een zeer belangrijk onderdeel van verslaglegging van de psychiater, wordt niet als zodanig benoemd of besproken.

In hoofdstuk 2 bespreken de auteurs aan welke AVG-eisen de verslaglegging moet voldoen. Helaas gaan ze slechts summier in op de complexe interactie met andere wetgeving, zoals de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Wet verplichte ggz. Relevante uitspraken van tuchtcolleges laten zij al helemaal buiten beschouwing. Met de juridische adviezen in dit boek zou ik dan ook zeer voorzichtig zijn en ik zou mij liever baseren op bijvoorbeeld de veel genuanceerdere KNMG-richtlijnen. De Wet verplichte ggz komt hier en daar slechts zijdelings aan bod.

Aan verslaglegging in het kader van civiel- en strafrechtelijke rapportages wordt al helemaal geen aandacht besteed. Een gemiste kans, want juist verslaglegging in het kader van verplichte zorg of in het kader van rapportages kan best een uitdaging zijn.

Sommige van de gegeven tips kunnen nuttig zijn, maar in het streven naar helder en duidelijk formuleren ligt geregeld het risico van een te simplistische benadering van complexe zaken op de loer.

Al met zullen de meeste psychiaters van dit boekje weinig nieuws leren, en bestaat hier en daar zelfs een risico op desinformatie. Wel kan dit boekje een zinvol hulpmiddel bij de begeleiding van anderen zijn, bijvoorbeeld in het geven van supervisie aan onervaren artsen in opleiding. Het lijkt het nuttigst bij het aansturen van teams. Sommige van de adviezen en tips kunnen helpen de kwaliteit van de verslaglegging te verbeteren in een team waar de psychiater verantwoordelijk voor is. Een bijlage gaat hier (helaas ook weer vrij kort) op in.

D. de Rooy, psychiater, jurist, Leiden

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2023 Tijdschrift voor Psychiatrie