Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 6 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    6 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Artikelen
  3. Zelfregulatie bij jongeren met autisme
Boekbespreking

Zelfregulatie bij jongeren met autisme

Jeroen Bartels
Hogrefe, Amsterdam, 2019 192 pagina’s, isbn 978-94-922-9733-4, € 22,94

Jeroen Bartels, psycholoog, richt zich met dit boek op jongeren in de leeftijd van 14 tot 20 jaar met een autismespectrumstoornis die moeite hebben met zelfregulatie. De doelstelling van de auteur is een praktisch en toegankelijk werkboek aan te bieden aan jongeren, ouders en hulpverleners. Het boek telt 122 pagina’s en is opgebouwd uit 4 delen.

Het eerste deel bestaat uit 5 hoofdstukken en kan beschouwd worden als een theoretische inleiding. Eerst vertelt de auteur voor wie het boek bedoeld is, hoe het werkt en hoe de lezer zich kan voorbereiden. Vervolgens gaat hij dieper in op ‘autisme en de puberteit’ en ‘autisme en boosheid’. Ten slotte legt hij in het 5de hoofdstuk enkele basiselementen uit de cognitieve gedragstherapie en mindfulness uit, de theoretische achtergrond waarop de praktische oefeningen gebaseerd zijn.

Het tweede deel is het eigenlijke werkboek en bestaat uit 10 hoofdstukken waarbij het zelfregulatieformulier centraal staat als evaluatie-instrument. Het werkboek start met zelfreflectie aan de hand van concrete vragen die de jongere over zichzelf moet beantwoorden en gaat verder in op kenmerken van autismespectrumstoornis. In de daaropvolgende hoofdstukken staat de auteur stil bij de mogelijke oorzaken van boosheid, lichamelijke signalen, cognities en ten slotte het verruimen van sociale vaardigheden. Alle hoofdstukken hebben een vergelijkbare opbouw en vertegenwoordigen telkens een volgende stap in zelfregulatie, gevisualiseerd door het zelfregulatieformulier. De evaluatie en het opstellen van ‘het boosheidsplan’, waarbij ook de context betrokken wordt, vormen het sluitstuk van het werkboek.

In het derde deel is er een kort hoofdstukje voor ouders, waarin de auteur enerzijds (h)erkenning biedt voor de moeilijkheden die zij ervaren en anderzijds tips geeft om hiermee om te gaan, verwijzend naar de principes van geweldloos verzet. In het hoofdstuk voor de hulpverlener geeft Bartels concrete tips om de jongere te begeleiden bij het werkboek.

In het laatste deel stelt hij een programma voor dat men als leidraad kan gebruiken om het boek aan te bieden in de vorm van groepstraining.

De sterkte van dit boek is het zelfregulatieformulier en de manier waarop dit stap voor stap wordt uitgewerkt. Aan de hand van duidelijke voorbeelden leert de jongere te kijken naar zichzelf en anderen, worden reacties geëvalueerd en alternatieven aangereikt.

Professionele begeleiding is aangewezen. Niet alleen bij de praktische oefeningen, zoals de auteur adviseert, maar ook voor het verwerken van alle theoretische informatie, aangezien de wijze waarop deze in het boek aangeboden wordt ruimte laat voor optimalisering.

H. Stoop, Kinder en jeugdpsychiater, Mortsel

Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie