Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 7 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    7 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Artikelen
  3. ROM, benchmark en casemix in een vrije pr...
Onderzoeksartikel

ROM, benchmark en casemix in een vrije praktijk

R.M. Mosterman

achtergrond De benchmarkmethodes van routine outcome monitoring-trajecten (rom-trajecten) door de Stichting Benchmark ggz (sbg) zijn niet getoetst in onafhankelijk onderzoek. Over benchmarkonderzoek bij vrijgevestigden is niet gepubliceerd. De Alliantie Kwaliteit in de ggz (Akwaggz) heeft de doorontwikkeling van rom als kwaliteitsinstrument op zich genomen: een uitgelezen kans voor verbetering.
doel Replicatie van (delen van) de sbg-studies in een vrijgevestigde solopraktijk.
methode Observationeel onderzoek van herhaalde metingen met de Symptom Check List-90 (scl-90).
resultaten Gedurende ruim 12 jaar vulden 644 patiënten bijna 1200 maal de scl-90 in. De rom-groep (≥ 2 metingen, n = 339) verschilde van de niet-rom-groep (≤ 1 meting, n = 210) op een aantal patiënt- en behandelkenmerken, maar niet op de voormeting. Betrouwbare verbetering deed zich voor bij 73% van de rom-patiënten; klinisch herstel bij 45%. Om te kunnen benchmarken, werd de rom-groep in drie subgroepen verdeeld, die drie zogenaamde zorgaanbieders representeerden. Benchmark toonde aan dat deze zorgaanbieders verschilden in behandelverloop en -resultaat. De nameting werd voorspeld door voormeting, comorbiditeit en een lage of gemiddelde opleiding. Hiermee werd 33% van de variantie verklaard. Casemixcorrectie leidde tot grotere verschillen tussen de zorgaanbieders.
conclusie Toepassing van rom in de klinische praktijk is, op patiëntniveau, een nuttig hulpmiddel om het behandelproces te sturen en terminering te bepalen. Binnen-behandelaarbenchmark van geaggregeerde metingen maakt patronen en valkuilen zichtbaar en is leerzamer dan tussen-behandelaarsbenchmark. De sbg-onderzoeken bevatten methodologische tekortkomingen. Casemixvariabelen zijn niet generaliseerbaar over populaties; correctie daarop kan beter achterwege worden gelaten.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie