Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Laatste nummer Vorige nummer
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Laatste nummer
    Nummer 5 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    5 / 2022

    Naar nummer
  • Accreditatie
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Artikelen
  3. Perinatale geestelijke gezondheidszorg voo...
Essay

Perinatale geestelijke gezondheidszorg voor moeders met schizofrenie in Vlaanderen; wat kan er nog beter?

K. Plasmans, I. Glazemakers, G. Dom

achtergrond Slechts 0,8% van de opnames op onze moeder-baby-unit betreft moeders met schizofrenie, terwijl ongeveer de helft van de patiƫnten met schizofrenie moeder wordt. Moeders met schizofrenie leven vaker in complexe probleemsituaties, verliezen hierdoor meer de voogdij over hun kinderen en ervaren stigma wat betreft hun ouderschapskwaliteiten. Literatuuronderzoek toont dat ze daarom zorg vermijden. Het opnemen van de rol als moeder kan bijdragen aan herstel, zingeving en maatschappelijke integratie.
doel Een aanzet geven tot debat over verantwoord moederschap bij vrouwen met schizofrenie, met als doel het Vlaamse zorgaanbod te optimaliseren en te prikkelen tot meer wetenschappelijk onderzoek.
methode Raadpleging van de minimale psychiatrische gegevens (mpg) over onze moeder-baby-unit. Narratief literatuuronderzoek met PubMed met focus op schizofrenie in de perinatale periode.
resultaten Moeders met schizofrenie vertonen vaker moeilijkheden in de sociale cognitie en in de sensitiviteit voor hun kinderen. Deze problemen kunnen de relatie tussen moeder en baby bemoeilijken, maar dit sluit geen positieve hechtingsrelatie uit.
conclusie Een outreachend, casemanagergestuurd zorgmodel waarbij men de geestelijke gezondheidszorg voor deze kwetsbare populatie monitort en inzet op het bekrachtigen van de ouderschapskwaliteiten oogt hierbij veelbelovend. Hierdoor zou (gedeeld) verantwoord moederschap herstelbevorderend kunnen uitpakken.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie